Waarom tweetalig opvoeden?

Waarom tweetalig opvoeden?

Door: Maltha studiecoaching op 5 nov 2015

Uw kind tweetalig opvoeden omdat u en uw partner een andere taal spreken of handig voor later? Steeds vaker kiezen ouders hiervoor. Maar wat is belangrijk bij het tweetalig opvoeden en wat heeft dit voor een invloed op de taalontwikkeling van uw kind?

Verschillende manieren van tweetalig opvoeden

Grofweg bestaan er twee verschillende manieren van tweetalig opvoeden. Eén manier is wanneer elke ouder consequent een andere taal spreekt, bijvoorbeeld vader spreekt Nederlands en moeder spreekt Frans. Doordat kinderen op deze manier de taal associëren met een persoon zullen zij minder snel talen door elkaar gebruiken.

Een tweede manier is dat er in verschillende situaties verschillende talen worden gesproken, bijvoorbeeld thuis wordt er Spaans gepraat en op school Nederlands. Wanneer er van deze manier gebruik wordt gemaakt is het verstandig om het kind al voor school kennis te laten maken met het Nederlands, dit kan bijvoorbeeld door het kind naar een voorschool te laten gaan. Wanneer dit niet gebeurd heeft het kind wanneer dit op de basisschool komt vaak moeite met het begrijpen van de les en communiceren in de klas.

Taalontwikkeling

Jonge kinderen zijn erg gevoelig voor taal. Wanneer er wordt gekozen om een kind tweetalig op te voeden is het verstandig om dit al vanaf de geboorte te doen. Een baby is namelijk al bezig met de taal te leren die hij of zij om zich heen hoort. Klanken die een baby vaak hoort worden onthouden en klanken die hij of zij weinig hoort worden vergeten, denk hierbij bijvoorbeeld aan de klik klank uit sommige Afrikaanse talen. Wanneer deze klanken eenmaal verwijderd zijn is het moeilijker deze opnieuw aan te leren.

Bij kinderen die vanaf de geboorte tweetalig worden opgevoed, lijkt de taalontwikkeling wat langzamer te verlopen. Dit is echter niet het geval. Deze kinderen hebben vaak iets meer tijd nodig om zelf te praten maar hebben al wel een grotere woordenschat en kunnen vaak eerder een koppeling maken tussen de klanken die er gezegd worden en de tekens op papier. Tevens weten zij door hun grote woordenschat meer synoniemen voor woorden.

Het kan voorkomen dat het kind verschillende talen door elkaar gaat gebruiken, het zogenaamde ‘mixen’. Echter, dit verdwijnt na een tijd ook weer wanneer het voor het kind duidelijk is welke taal hij of zij in welke situatie kunnen gebruiken.

Do’s en don’t’s

Het allerbelangrijkste bij het tweetalig opvoeden van uw kind is dat de tweede taal de moedertaal is van de ouder, of deze als een moedertaal spreekt. Het kind leert de taal van de ouder en neemt dus ook het accent en de eventuele fouten over.

Wanneer het kind naar school gaat en dus meer Nederlands hoort kan het handig zijn om thuis meer nadruk op de tweede taal te leggen, denk aan verhaaltjes, tv programma’s of cd’s, zodat het kind deze taal ook nog regelmatig hoort.

Daarnaast is het verstandig om de tweede taal spelenderwijs aan te bieden, door bijvoorbeeld het gebruik van spelletjes of liedjes. Een kind heeft op school al de hele dag les en heeft hier over het algemeen thuis geen zin meer in.


tweetaligopvoeden
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht