Heeft mijn kind een leerprobleem?

Heeft mijn kind een leerprobleem?

Door: Maltha studiecoaching op 26 mei 2015

Uw kind heeft een dikke onvoldoende gehaald op het dictee van deze week. Vervelend, maar u bent niet helemaal verbaasd. Het gaat al een tijdje niet zo goed met spellen. Waardoor wordt dit nu eigenlijk veroorzaakt?

Een leerprobleem of een leerstoornis?

Wellicht heeft uw kind te maken met een leerprobleem, maar welke dan? Er zijn verscheidene leerproblemen waar een kind mee te maken kan krijgen op school. Er moet eerst gekeken worden of uw kind te maken heeft met enkel een leerprobleem, of dat er ook sprake is van een leerstoornis.

Leerproblemen zijn problemen die met extra hulp en aandacht verholpen kunnen worden. Het gaat hier bijvoorbeeld om een achterstand op de lesstof, concentratie problemen, motivatieproblemen en/ of faalangst. Leerstoornissen kunnen niet verholpen worden met extra aandacht/ extra ondersteuning. Veel voorkomende leerstoornissen zijn dyslexie, ADD, ADHD, NLD, PDD-NOS, etc. Kinderen met leerstoornissen ervaren ook leerproblemen. Deze leerproblemen kunnen niet verholpen worden, maar een kind kan wel leren om hier mee om te gaan.

Heeft mijn kind een leerprobleem?

Hoe weet u of uw kind te maken heeft met een leerprobleem en/of leerstoornis? Dit is niet zo makkelijk, leerproblemen kunnen op verschillende manieren tot uiting komen bij verschillende kinderen. Het is dus belangrijk om goed te letten op hoe het kind met schoolwerk om gaat en hoe de schoolprestaties hiermee in vergelijking staan. Leerproblemen en leerstoornissen kunnen ook, wanneer deze niet tijdig worden aangepakt, nieuwe problemen veroorzaken waardoor een opeenstapeling van factoren ontstaat.

De meest voorkomende indicatie dat een kind te maken heeft met een leerprobleem komt tot uiting in de schoolprestaties. Veel kinderen met leerproblemen hebben vaak moeite met het tempo waarin les gegeven wordt, of tijdens het maken van een toets. De schoolprestaties van een kind met bijvoorbeeld dyslexie kunnen hier onder leiden, omdat de dyslexie een leerprobleem veroorzaakt bij het leren van bijvoorbeeld spellingsregels. Wanneer de testresultaten tegenvallen ervaart een kind natuurlijk frustratie en onbegrip. In vergelijking met klasgenootjes heeft een kind zich net zo goed voorbereid, waarom komt dit er dan niet uit tijdens de toets?

Dit denkproces kan leiden tot motivatieproblemen, omdat het idee ontstaat dat ongeacht hoe hard de leerling leert, de cijfers toch altijd tegen vallen. Ook kan door negatieve feedback van de omgeving negatieve faalangst bij de leerling ontstaan. Door het ontstaan van faalangst gaat een leerling nog meer moeite krijgen om zich goed te concentreren tijdens het maken van een toets, omdat de gedachten ‘ik moet geen onvoldoende halen op deze toets!’ te veel energie en concentratie vereisen. Hierdoor heeft een leerling minder energie en concentratie over voor de daadwerkelijke toetsvragen. Ook kan een leerling te maken krijgen met black-outs en andere prestatie blokkades.

Wat kan ik, als ouder, doen?

Het is dus belangrijk om duidelijkheid te creëren over wat er mis gaat tijdens de voorbereiding en het toetsen van de lesstof. Gaat het niet goed omdat de leerling zich niet goed kan concentreren of wordt het probleem veroorzaakt omdat de leerling de spellingsregels van de vorige keer al weer vergeten is? Dit kunt u achterhalen door goed te letten op de aanpak die het kind gebruikt tijdens het maken van schoolwerk en het voorbereiden voor toetsen. Ook kunt u hulp van buitenaf inschakelen, het is bijvoorbeeld als ouder onmogelijk om ADD vast te stellen bij uw kind. U kunt voor het vaststellen van leerstoornissen een arts, psychiater of een orthopedagoog inschakelen. Voor leerproblemen kunt u terecht bij een orthopedagoog of remedial teacher. Wanneer is vastgesteld waarom uw kind problemen ervaart op school kan er in combinatie met de arts of orthopedagoog een plan van aanpak opgesteld worden. Door duidelijkheid te creëren in de leermoeilijkheden van uw kind ontstaat er bij uzelf en bij uw kind een goed beeld over waarom het niet goed gaat op school. Deze helderheid kan bij uw kind ook meer rust teweeg brengen, omdat de problemen nu aangepakt kunnen worden. 

Maltha studiecoaching helpt!

Wist u al dat Maltha studiecoaching haar eigen Orthopedagogische Praktijk heeft in Bilthoven voor verschillende onderzoeken en testen? Mocht uw kind wellicht een leerprobleem hebben, dan kunt u altijd terecht bij onze Orthopedagogische Praktijk voor een Leerprobleem onderzoek. De leerproblemen kunnen bijvoorbeeld zijn:

• Dyslexie
• Dyscalculie
• AD(H)D
• Informatieverwerkingsstoornis
• Non verbale leerstoornis (NLD)
• (onderpresteren) hoogbegaafdheid
• Autisme Spectrum Stoornis (ASS)
• Dysfasie
• Dyspraxie

Heeft u behoefte aan extra informatie, een vrijblijvend gesprek of aanmelding? Neem dan gerust contact op; wij staan u graag te woord 030-2293579 (optie 4).


leerprobleem
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht