Dyscalculie: wat is het eigenlijk?

Dyscalculie: wat is het eigenlijk?

Door: Maltha studiecoaching op 22 mei 2015

Van het leerprobleem dyslexie hebben de meeste mensen wel gehoord. Dat er ook een leerprobleem bestaat, dat zich niet op taal richt maar juist op cijfers, is minder bekend.

Ondanks dat ze beide leerproblemen veroorzaken, de ene op het gebied van taal en de andere op het gebied van rekenen, zijn dyslexie en dyscalculie niet hetzelfde en niet klakkeloos met elkaar te vergelijken. De uitingen van beide leerproblemen verschillen namelijk enorm van elkaar.

Wat is dyscalculie precies?

Het woord dyscalculie betekend letterlijk: niet kunnen berekenen. Het is een hardnekkig leerprobleem waarbij de oorzaak niet ligt aan een gebrek aan intelligentie of aan te weinig onderwijs maar bij het aanleren van bepaalde schoolse vaardigheden. Zoals het kunnen onthouden van rekenwiskundige kennis en het toepassen hiervan. Niet alle mensen die dyscalculie hebben ondervinden dezelfde problemen. Er bestaan namelijk drie hoofdvormen van dyscalculie:

- De rekenregels niet (meer) beheersen;
- Moeite met het lezen en het opschrijven van getallen en cijfers;
- Cijfers en getallen op de verkeerde plek zetten.

Hoe kunt u uw kind met dyscalculie ondersteunen/begeleiden?

Als ouder voelt u zich soms misschien machteloos als u uw kind ziet worstelen met zijn of haar dyscalculie. Er zijn echter wel dingen die u kunt doen om uw kind te helpen. Hieronder volgen een aantal bruikbare tips:

- Bespreek de nieuwe stof samen met uw kind, zo is uw kind de volgende dag op school beter voorbereid;
- Uitgebreid oefenen aan de hand van de volgende stappen: voordoen, samen doen, zelf doen;
- Zorg voor rekenregels en routines waarop uw kind blindelings kan terugvallen. Gebruik wel één strategie tegelijkertijd, anders wordt het teveel voor uw kind;
- Geef directe feedback en focus hierbij op de positieve dingen, hierdoor zal het zelfvertrouwen van uw kind gaan groeien;
- Laat u niet ontmoedigen bij dyscalculie, de vooruitgang gaat niet altijd even snel maar focus vooral op de vooruitgang die jullie al wel hebben geboekt;
- Als u denkt dat uw kind dyscalculie heeft, wacht dan niet te lang met een plan van aanpak maar schakel een professional in. Zij kunnen uw kind testen op dyscalculie en waar nodig de juiste begeleiding bieden.

Uw kind laten testen

Bij Maltha studiecoaching kunt u uw kind laten testen op dyscalculie. Wij werken bij leerproblemen volgens een vast protocol. Heeft u behoefte aan extra informatie of een vrijblijvend gesprek? Neem dan gerust contact op; wij staan u graag te woord.
T: 030-2293579 (optie 4)
E: testen@instituutmaltha.nl


dyscalculie
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht