Heeft mijn kind dyscalculie?

Heeft mijn kind dyscalculie?

Door: Maltha studiecoaching op 25 okt 2022

In onze vorige blogs hebben wij u al een inkijkje kunnen geven in onze onderzoeken. Deze week staat in het thema van: dyscalculie. Een hardnekkig probleem. Er zijn helaas veel leerlingen met rekenproblemen, maar is er ook sprake van dyscalculie? In deze blog leest u wat dyscalculie is en wat de voordelen kunnen zijn van een dyscalculie test voor uw kind.

Wat is dyscalculie?

Leerlingen met dyscalculie hebben moeite met het leren en het toepassen van rekenkennis. Het is een stoornis waarmee je wordt geboren en zegt helemaal niets over de intelligentie van een kind. Veelvoorkomende signalen zijn:

 • Moeite met het aanleren van getallen
 • Problemen met het automatiseren van tafels
 • Getallen veelvuldig omkeren
 • Moeite hebben met klokkijken
 • Een langzaam rekentempo hebben
 • Moeite hebben met hoofdrekenen
 • Problemen ondervinden met het onthouden van rekenregels

Wanneer is een dyscalculie test geschikt?

Mocht uw kind meerdere van bovenstaande signalen laten zien, dan kan een dyscalculie test mogelijk uitkomsten bieden. De Orthopedagogische Praktijk Maltha is in de gelegenheid om een dyscalculie test af te nemen. Tijdens een dyscalculie test wordt gekeken of uw kind voldoet aan de criteria voor dyscalculie zoals hieronder beschreven:

 1. De leerling heeft problemen met de basisvaardigheden rekenen en deze problemen komen naar voren op alle domeinen
 2. Er is een erge achterstand welke niet passend is bij de intelligentie van de leerling
 3. De problemen op het gebied van rekenen kunnen niet worden verklaard door andere problemen. Te denken valt dan aan sociaal-emotionele problemen of ernstige aandacht tekorten
 4. Het is een hardnekkig probleem. Ondanks intensieve begeleiding, van tenminste een half jaar, is er geen verbetering zichtbaar
 5. Er moet minimaal 3 jaar rekenonderwijs zijn geweest

Tijdens een dyscalculie test worden al deze criteria met elkaar afgewogen en wordt er onderzocht welke factoren onderliggend zijn aan de rekenmoeilijkheden. De onderzoeker beslist of er voldoende aanleidingen zijn om een dyscalculie verklaring af te geven.

Kan een dyscalculie test helpen?

Bij leerlingen die bij ons terecht komen voor een dyscalculie test, zien wij vaak dat zij onderpresteren op school en dat dit ook regelmatig gevolgen heeft voor het psychologische welzijn. Leerlingen worden onzeker of faalangstig, omdat ze vaak hard werken, maar dit niet terug te zien is in hun resultaten op school. Dit is frustrerend en demotiverend. Wanneer dyscalculie de onderliggende oorzaak is van het onderpresteren, kan een dyscalculie verklaring een uitkomst bieden. Een dyscalculie verklaring helpt om de schoolse vaardigheden beter tot uiting te laten komen en helpt daarbij ook om het zelfvertrouwen terug te krijgen. Met een dyscalculie verklaring mag een leerling bijvoorbeeld meer gebruik maken van een rekenmachine of is hij in de gelegenheid om strategiekaarten te gebruiken. Daarnaast krijgt een leerling extra tijd.

Op de vraag of een dyscalculie test kan helpen is ons antwoord daarom: JA! Niet alleen om de rekenvaardigheden te kunnen ondersteunen, maar met name om inzicht te krijgen in de sterke en zwakke kanten van uw kind, waardoor de juiste hulp geboden kan worden. Hierdoor zal het zelfvertrouwen en het plezier in school weer toenemen.

Contact dyscalculie test

Bent u geïnteresseerd in onze dyscalculie test? Onze orthopedagogen en kind- en jeugdpsychologen staan voor uw kind klaar! Heeft u vragen of wilt u uw kind aanmelden? Uw kun zowel mailen naar info@malthastudiecoaching.nl als bellen naar 030-2293579

Heeft uw kind al een dyscalculie verklaring en bent u opzoek naar een passende vorm van begeleiding? Ook hiermee kunnen wij uw kind helpen bij de Orthopedagogische Praktijk Maltha. Volgende week komt onze blog online waarin we meer uitleg over de begeleidingsmogelijkheden van leerlingen met dyscalculie.


dyscalculietest
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht