
Door: Maltha studiecoaching op 7 mrt 2017
Vaak wordt gezegd dat op tijd beginnen met leren en met het maken van huiswerk belangrijk is. Misschien neem je dit niet altijd aan van je leerkracht of studiecoach, maar toch is het zeker waar wat ze zeggen! Het bespaart een hoop stress als je op tijd begint en zo stap voor stap bezig bent met voorbereidingen voor toetsen.
Vaak lijken toetsen nog ver weg, maar voor je het weet staan ze voor de deur. Vooruit plannen is dus bevorderend voor het studeren, maar waar moet je nu op letten als je een planning op de lange termijn maakt? In dit blog wordt een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet.
Toetsen
Voordat je een planning op de lange termijn gaat maken, is het zaak om op een rij te zetten welke toetsmomenten plaatsvinden gedurende de periode waarvoor de planning wordt gemaakt. Kijk voor welke vakken toetsen op het programma staan en wat voor toetsen dit zijn. Een luistertoets vraagt immers een andere voorbereiding dan bijvoorbeeld een schrijftoets. Het advies is om in ieder geval tien dagen voor een toetsweek te beginnen met leren en voor één toets vijf dagen van te voren. Natuurlijk is het in sommige gevallen nóg beter om eerder te beginnen, zodat de stof beter beklijft. Verder vooruit inplannen is dan ook zeker een pluspunt. Op een dag kun je best aan meerdere vakken leren, maar let erop dat je niet met teveel vakken per dag bezig bent. Het hangt van de hoeveelheid stof per vak af, maar als richtlijn kan worden gedacht aan maximaal vier vakken inplannen per dag qua leerstof (huiswerk maken is hierbij niet inbegrepen).
Huiswerk maken
Natuurlijk wordt er ook huiswerk opgegeven in de periode dat je je aan het voorbereiden bent op de toetsen. Houd hiermee dan ook rekening. Houd binnen je planning per dag een bepaalde vaste tijd over voor het maken van huiswerk. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.
Tijdsbesteding per vak
Bepaal vervolgens hoeveel tijd je nodig denkt te hebben voor de verschillende vakken. Let er hierbij op dat je voor de vakken die je moeilijk vindt, meer tijd inplant dan voor de vakken die je wat makkelijker vindt. Daarbij is het belangrijk om de stof in kleine stukjes op te delen en de stof die je al hebt geleerd iedere keer dat je leert te herhalen (en dus op de planning te zetten).
Plan ruim in
Soms kan het gebeuren dat er onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden. Houden aan de studieplanning is in die gevallen onverwacht niet mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld een roosterwijziging zijn of een onverwachte bijeenkomst van de familie. Van belang is dat de geplande stof wel nog geleerd wordt. Maak dus een ruime planning, zodat onverwachte gebeurtenissen er niet voor zorgen dat je tegen het einde van de periode in de knel komt met studeren. De extra ruimte zorgt er dan namelijk voor dat de stof op een ander moment kan worden geleerd.
Ontspannen is ook belangrijk!
Naast hard leren, is het goed om te ontspannen. Heb je bijvoorbeeld vaste sporttijden of ga je regelmatig op pad met vrienden of vriendinnen? Houd bij het maken van de planning hier dan rekening mee. Als je de ontspanningstijd opneemt in je lange termijnplanning, zal de ontspanningstijd ook echt als ontspanningstijd voelen omdat je geen andere ‘verplichtingen’ hebt volgens je planning. Op de dagen dat je gaat sporten, is het dan ook aan te raden minder studietijd in te plannen, dan op de dagen dat je niet sport.
Maltha studiecoaching
Bij Maltha studiecoaching hebben wij al 35 jaar ervaring met het maken van planningen op de lange termijn met leerlingen. Heeft u hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!
plannen