Dyscalculie: een onbekend terrein

Dyscalculie: een onbekend terrein

Door: Maltha studiecoaching op 25 aug 2016

Wiskunde en rekenen neemt een centrale plaats in binnen het middelbaar onderwijs. Iedereen moet uiteindelijk examen doen in wiskunde en ook de rekentoets moet voldoende worden gemaakt. Voor leerlingen met dyscalculie kan dit een ramp zijn: zij ontkomen er niet aan en hun problemen worden vaak (nog) niet herkend door docenten.

Wat is dyscalculie?

Dyscalculie betekent letterlijk ‘niet kunnen berekenen.’ Dit niet kunnen berekenen komt echter niet voort uit een gebrek aan intelligentie of onderwijs; het gaat om ernstige problemen met het leren en snel oproepen en toepassen van reken- en wiskundekennis. Bij diagnosestelling wordt de mate van ernst en achterstand bekeken, en wordt gekeken of er sprake is van didactische resistentie. Er is sprake van didactische resistentie als er systematisch een half jaar lang, tenminste driemaal per week twintig minuten extra instructie is gegeven door een leerkracht of remedial teacher en er geen vooruitgang is geboekt.

Dyscalculie gaat daarbij vaak samen met andere stoornissen, zoals de leerstoornis dyslexie of AD(H)D. De problemen mogen echter niet volledig toe te schrijven zijn aan een andere diagnose of problematiek. Er bestaan verschillende subtypes, waarbij afhankelijk van het subtype dat de leerling heeft moeilijkheden kunnen zijn in bijvoorbeeld het geheugen, de interpretatie van cijfers of het overschakelen naar nieuwe rekenprocedures. Een mengeling van verschillende problemen komt in de praktijk veel voor. De persoon valt dan op meerdere rekengebieden uit. Er bestaat geen simpele test die dyscalculie meet. Wanneer de rekenproblemen niet kunnen worden verholpen door middel van het aanbieden van extra oefeningen en de leerling wel op andere vakken goed presteert kunnen door middel van het afnemen van verschillende rekentaakjes onderzoek gedaan worden. Hierbij wordt gekeken of de basisfeiten en –procedures.

Hoe herken je het?

Er zijn een aantal kenmerken om op te letten als u vermoed dat er sprake is van dyscalculie. De leerling blijft bijvoorbeeld simpele procedures gebruiken, zoals het tellen op de vingers. Ook kan hij veel fouten maken in een stapsgewijze aanpak, kan hij problemen hebben met de volgorde in deze aanpak. Hij kan geen associaties maken met eerder opgedane kennis, heeft problemen met de plaats van getallen en maakt veelvuldige omkeringen van getallen.

Plaats in de school

In tegenstelling tot leerlingen met dyslexie is voor leerlingen met dyscalculie nog niet veel geregeld. Bij scholen en instituten is nog weinig kennis over deze diagnose en hoe hiermee om te gaan in de praktijk. Een dyscalculieverklaring kan de leerling echter recht geven op bijvoorbeeld het gebruik van een rekenmachine of extra tijd voor toetsen en examens. Informeer bij uw school hoe dit geregeld is!

Meer informatie Orthopedagogische Praktijk Maltha

Maltha studiecoaching kan u helpen bij diagnostisering, het krijgen van een verklaring en het geven van handvatten. U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met onze Orthopedagogische Praktijk Maltha, waar wij u en uw kind graag verder helpen!

 


Dyscalculie
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht