De meest voorkomende fouten bij het maken van een profielkeuze

profielkeuze onderzoek

Door: Maltha studiecoaching op 6 nov 2014

In de derde klas van de middelbare school kom je voor een lastige keuze te staan: je moet een profiel kiezen. En dat is niet altijd even gemakkelijk.

De verkeerde profielkeuze kan grote gevolgen hebben. Kies je een profiel dat niet bij je past, dan kan dit ervoor zorgen dat je blijft zitten en studievertraging oploopt. Of het blijkt dat je met het profiel dat je hebt gekozen niet de studie kan doen die je wil doen. Het kan ook zijn dat je er later achter komt dat je toch een andere richting op wil dan je eerst dacht, en dat je eigenlijk niets aan je gekozen profiel hebt. En dat is natuurlijk zonde van je tijd. In dit artikel bekijken we naar de meest voorkomende fouten bij het maken van een profielkeuze, én we geven advies voor het maken van de juiste keuze!

Je wilt te veel vakken doen

Door extra vakken te kiezen kun je je kansen vergroten. Maar als je meer dan drie extra vakken kiest bestaat de kans dat je op bepaalde vakken slechter gaat scoren omdat je er te weinig tijd aan kunt besteden. En dan moet je soms toch weer vakken laten vallen. Denk dus goed na of je wel tijd hebt voor die extra vakken.

Je kiest voor het profiel dat je vrienden doen

Natuurlijk wil je het liefst bij je vrienden in de klas blijven zitten. Maar als zij allemaal kiezen voor N&T terwijl dat profiel jou helemaal niet ligt, ben jij degene die zichzelf in de vingers snijdt. Laat je dus niet door anderen beïnvloeden maar kies voor jezelf. Je vrienden kan je altijd nog zien.

Je laat je niet voldoende informeren

Als je al een aantal vervolg studies op het oog hebt, zoek dan uit welk profiel (en welke vakken) je nodig hebt om die studies te kunnen doen. Als er op school niet voldoende informatie wordt verstrekt, kijk dan op internet of ga eens praten met een onafhankelijke beroepskeuze adviseur.

Je kiest voor vakken waar je goed in bent, maar niet voor wat je leuk vind

De vakken waar je goed in bent zijn niet per definitie gelijk aan de vakken die je leuk vindt. Het feit dat je niet goed in Engels bent, betekend niet dat je er nooit goed in kan worden. Misschien heb je een docent die je niet ligt of misschien heb je gewoon niet genoeg aan je huiswerk gedaan. Als je Engels écht leuk vindt, dan vindt je wel een manier om er beter in te worden. Je kunt altijd bijles nemen.

Je kijkt alleen naar wat je later kan verdienen

Misschien hoor je tot de kleine groep leerlingen die wél weet wat hij of zij later wil worden. Je hebt al besloten dat je advocaat wilt worden, want dan verdien je veel! Maar vergeet niet dat je de komende vijftig jaar minstens vijf dagen per week de hele dag met je werk bezig zult zijn. Het leven is te kort om een beroep uit te oefenen dat je niet leuk vindt. Ben je artistiek aangelegd, maar ben je bang dat je er niet veel zal kunnen verdienen en ga je daarom naar voor advocaat studeren, dan is het doodzonde van je talent. Doe wat je leuk vindt!

Nog steeds moeite met kiezen?

Twijfel je nog steeds over welk profiel je moet kiezen, en krijg je op school niet de begeleiding die je nodig hebt bij het maken van je keuze, dan kun je gelukkig altijd nog terecht bij Maltha Studiecoaching, bij de Orthopedagogische Praktijk Maltha. Hier kun je een profielkeuze onderzoek doen, dat zich richt op je capaciteiten, je werkhouding, motivatie en interesses. Hier komen uiteindelijk een uitgebreide analyse en rapportage uit voort. In combinatie met het afrondende gesprek, zullen deze de keuze voor het juiste profiel een stuk makkelijker maken!

Heb jij nog tips voor andere om een goede profielkeuze te maken? Laat hieronder je reactie achter!

Misschien zijn de volgende artikelen ook interessant voor jou:


profielkeuzeOrthopedagogischePraktijkMalthaprofielkeuzetest
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht