5 Tips voor ouders tijdens de cito toets periode

Door: Maltha studiecoaching op 22 jan 2014

Uw kind moet binnenkort de Cito-toets maken? Wat spannend! Het resultaat van de Cito-toets is van groot belang voor de toekomst van uw kind. Hoe kunt u de prestaties van uw kind positief beïnvloeden?

5 tips voor u en uw kind tijdens de periode van de citotoets

1. Stress tegen gaan

De Cito-toets wordt geassocieerd met ‘stress’. Stress kan een negatief effect uitoefenen op de prestaties van het kind. Belangrijk is dat u net zoals iedere dag doet, met dezelfde regelmaat. Door dingen anders aan te pakken, benadrukt u de situatie, wat voor spanningen kan zorgen. Uw kind extra vroeg naar bed sturen, zodat het kind beter uitrust, zorgt dus voor een averechts effect. Kinderen die geen stress lijken te kennen, kunt u beter oppeppen door ze een leuk cadeautje in het vooruitzicht  te stellen. Hierdoor is het kind eerder bereid zijn of haar best te doen.

2. Geen antwoord op de vraag tijdens de cito toets

Als uw kind geen antwoord weet op een vraag, kan de paniek toeslaan en de spanning toenemen. Maak het kind duidelijk dat het hoe dan ook een antwoord in moet vullen. Er is namelijk altijd een kans van 25% dat het antwoord goed is.

3. Voeding en de invloed hiervan

Voeding kan ook van grote invloed zijn op het resultaat dat uw kind behaalt. Goed en gezond eten is daarom belangrijk.. Na een goede maaltijd kan het kind optimaal presteren. Zorg dus dat u ’s avonds iets eet dat het kind lekker vindt. Een goed ontbijt is eigenlijk het belangrijkste. Het is gebleken dat het kind het tekort aan voedingsstoffen dat hij of zij oploopt door niet goed te ontbijten, gedurende de rest van de dag niet meer inhaalt.

4. Neem kauwgom mee

Kauwgum wordt vaak door de school aangeraden, omdat kauwgum kauwen de hersenen stimuleert. Kinderen krijgen dit daarom soms royaal mee. Wel is het erg belangrijk dat u let op welke kauwgum u uw kind meegeeft. In suikervrije kauwgum zitten zoetstoffen, zoals xilitol, die buikpijn kunnen veroorzaken. Een (ongezonde) buikpijn die dus niet door de spanning komt.

5. Fouten in de cito toets opgaven

Elk jaar zitten er wel een paar fouten in de Cito-opgaven, waardoor vooral bij slimme kinderen paniek kan ontstaan. Het is dan ook verstandig om uw kind van te voren te laten weten dat de ‘Cito-makers’ ook wel eens een foutje maken en dat die vragen later niet meetellen. Dus als het kind een vraag niet begrijpt, kan het aan de mensen van het Cito liggen, want fouten maken is tenslotte menselijk.

Kortom, het behouden van de juiste regelmaat, het bieden van de juiste voeding en het op de juiste manier inlichten van uw kind, kunnen de prestaties van uw kind verhogen.
Heeft uw kind meer tips nodig of is de uitslag Cito-entree toets tegengevallen? Dan is het zeker de moeite waard om Cito-coaching te overwegen. Met deze coaching oefenen wij de vraagstelling met uw kind aan de hand van Cito-opgaven en wordt er extra uitleg gegeven over de onderwerpen die in de Citotoets voor zullen komen.

Heeft u nog tips voor ouder tijdens de citotoets periode?

Misschien zijn deze artikelen interessant om te lezen:


citotoetscitotraining
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht