Hoe maak je een goede planning?

Hoe maak je een goede planning?

Door: Maltha studiecoaching op 26 mrt 2020

In deze video leg ik stap voor stap uit hoe jij nu het beste een goede planning maken maken.

https://www.youtube.com/watch?v=Ny6BZeAdg90

Stap 1- Maak een to do lijst

Inventariseer eerst welke vakken jij hebt en werk leer- en maakwerk je hier moet doen. Noteer ook meteen van welk vak je toetsen hebt opgekregen. Die gaan wij namelijk straks ook in de planning zetten, want we gaan vooruit werken. 

Stap 2 - Tijd inschatten

Essentieel bij het maken van een goede planning is om te kijken hoeveel tijd je nodig hebt per element. Een moeilijk vak vergt meer tijd dan een makkelijker vak. Kijk dus goed naar de tijd die je gaat indelen per vak. Let op, je kan je planning straks ten alle tijden gewoon aanpassen, niks staat vast.

Stap 3 - Verdeel taken

Ga niet alles in 1 keer doen. Bijvoorbeeld, je hebt straks een boekverslag wat je moet gaan inleveren. Kijk nu eens goed wat voor een taken je hier allemaal voor moet gaan doen. 

  • Boek lezen
  • Moeilijke woorden opschrijven en opzoeken wat de betekenis is
  • Verslag schrijven
  • Verslag nakijken / laten nakijken en nog finetunen

Zo zie je dat je alles kan verdelen in stukken. Ga het boek dus niet in 1 of 2 dagen lezen. Verdeel het over een week of kijk wat voor jou realistisch is. Ook dit hoort bij het maken van een goede planning. Vooruit werken en de taken verdelen.

Stap 4 - Maak een weekplanning

Nu gaan we de weekplanning maken of de planning voor 2 weken. Belangrijk hierbij is, is vooruit plannen en herhalen. Ga niet alles in 1 of 2 dagen stoppen, maar spreid het uit! 

Start met je leerwerk en doe later je maakwerk. Aan het begin van de middag is je concentratie nog goed. Daarom is het belangrijk het leren eerst te doen. Hou er ook rekening mee dat je begint met de moeilijke vakken. Als je cpncentratie straks wat begint af te nemen, kan je beter aan de slag gaan met een vak waar je goed in bent. En ook niet geheel onbelangrijk, plan pauzes in. Zorg ook even voor rust voor je hersenen!

Stap 5 - Pas je planning aan als nodig is

Een goede huiswerk planning kan je zeker nog aanpassen. Als jij merkt dat je missschien de tijd niet goed hebt ingeschat voor een vak, dan pas je dit gewoon aan. Op deze manier heb jij straks de ultieme huiswerk planning die werkt voor jou!

Op ons YouTube kanaal van Maltha studiecoaching vind je nog meer video's die jou kunnen helpen. En heb jij nu behoefte aan hulp bij je huiswerk? Vraag het in onze chat of vul het inschrijfformulier in voor onze online diensten. Wij kunnen je overal bij helpen. Wij helpen je graag om achetrstanden te voorkomen!


hoemaakjeeengoedeplanninghuiswerkplanningdigitaleplanning
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht