Motivatie verbeteren

Motivatie verbeteren

Door: Maltha studiecoaching op 27 dec 2016

Motivatie zorgt ervoor dat je aan het werk gaat en aan het werk blijft. Het is iets dat per persoon verschilt en heeft te maken met wat je wilt, wat je denkt en hoopt te bereiken of vermijden. De grootste vraag bij het verbeteren van je motivatie is: wat zet jou aan tot actie. Motivatie is namelijk iets persoonlijks. Dit betekent dat jij zelf ook de aangewezen persoon bent om jouw motivatie te verbeteren.

Gebrek aan motivatie

Iedereen heeft wel eens gebrek aan motivatie en dit kan erg in de weg zitten als je aan de slag moet. Je hebt geen zin, doet veel liever iets anders, ziet het nut er niet van in of hebt nog zoveel andere dingen te doen. Er is vaak iets dat je tegenhoud om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Hoe zorg je dan dat je gemotiveerd raakt om bezig te gaan? Je moet erachter komen waardoor jij tot actie overgaat. Waar een ander volledig gemotiveerd van raakt, werkt voor jou misschien helemaal niet. Motivatie is dus iets persoonlijks en jij bent zelf degene die het beste jouw motivatie kan verbeteren. Het is goed om eerst te kijken naar welke soorten motivatie er zijn, zodat je dit vervolgens kunt gebruiken om jouw motivatie te verbeteren.

Motivatie verbeteren

Iets bereiken of vermijden

Motivatie zegt aan de ene kant iets over wat je graag wil, leuk vind of hoopt te bereiken en aan de andere kant iets over wat je juist niet wil en hoopt te vermijden. Iets bereiken of iets vermijden kan je allebei aanzetten tot actie. Je kunt bijvoorbeeld goed leren voor Frans omdat je graag wil bereiken dat je een goed cijfer haalt, of graag met je Franse opa wil kunnen praten. Aan de ander kant kun je ook goed leren voor Frans omdat je een slecht cijfer wil vermijden, of omdat je wil vermijden dat je ouders anders teleurgesteld zijn.

Van binnenuit of buitenaf

Een bepaalde taak kan van zichzelf al motiverend zijn, bijvoorbeeld dat je nu begint met geschiedenis leren omdat je het onderwerp interessant vindt en je er meer over wil weten. Maar motivatie kan ook van buitenaf komen, bijvoorbeeld dat je geschiedenis nu gaat leren omdat je dan straks nog tijd hebt om te gaan voetballen, of dat je na het leren iets lekkers krijgt van je moeder, of bij een goed cijfer iets leuks uit mag zoeken. Motivatie vanuit de taak zelf werkt vaak het beste, maar als je niet hebt dan kun je dit aanvullen met motivatie van buitenaf.

Tips

Als je een gebrek aan motivatie ervaart bij een bepaalde taak, kun je het volgende doen:

  • Bedenk waarom je deze taak doet:  wat wil je bereiken en wat je wil vermijden. Wat is er positief aan nu aan de slag gaan en wat is er negatief aan nu niet aan de slag gaan. Misschien heb je wel niet genoeg tijd meer als je nu niet aan de slag gaat, wordt je daar erg gespannen van en wil je dat vermijden. Misschien vind je de taak wel heel interessant, of wil je graag een goed cijfer halen op je toets. Misschien wil je tijd overhouden voor andere dingen.
  • Als het doel op zich jou niet motiveert, ga dan op zoek naar iets buiten de taak dat je motiveert. Je kunt iets bedenken om jezelf te belonen als je het af hebt. Misschien wil je daarna voetballen, of ga je een film kijken, iets lekkers eten, etc. Bedenk wat jou kan helpen om nu aan de slag te gaan.
  • Bedenk wat je kunt doen om je doel te bereiken/vermijden. Misschien motiveert het je om aan de slag te gaan als je op school je huiswerk maakt, zodat je thuis vrije tijd hebt. Misschien kun je elk half uur een pauze houden. Ga voor jezelf na wat voor jou goed werkt.
  • Maak een zo concreet mogelijk plan en schrijf op wat je precies moet doen, hoe je het gaat aanpakken en wanneer je dat gaat doen. Vaak helpt het maken van een plan je om overzicht te krijgen, waardoor je minder tegen de taak opziet en direct al meer gemotiveerd raakt om aan de slag te gaan. Verdeel je taak wel in kleine overzichtelijke delen.

Heb jij nog tips voor andere om je motivatie te verbeteren? Laat je tips hier achter!

 


motivatieverbeteren
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht