Een vreemde taal, hoe pak je dat aan?

Een vreemde taal, hoe pak je dat aan?

Door: Maltha studiecoaching op 13 dec 2016

De eerste paar jaar op het voortgezet onderwijs krijg je er een aantal nieuwe talen bij. Engels, Duits en Frans komen alle drie voorbij. Sommige kinderen ondervinden veel problemen met het leren van een nieuwe taal. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken?

Woordjes

Woordjes leren is vooral de eerste jaren van de middelbare school erg noodzakelijk.
Woorden leer je beter door herhaling. Leer elke dag een aantal woorden (ongeveer 10) en herhaal ze de volgende dag weer. Leer niet te veel woorden in één keer.

Wat kan helpen bij het leren van woordjes is het gebruik van je zintuigen. Spreek het woord bijvoorbeeld hardop uit en schrijf het voor jezelf op. Waar doet het woord je aan denken? Probeer een beeld te vormen, zo verbind je het woord aan iets wat je al weet waardoor je het woord makkelijker kan onthouden. Kijk ook eens naar de context van de zin. Je zult zien dat er andere woorden staan die je helpen om het vreemde woord te herkennen.
Er zijn altijd een paar woorden die je echt niet kunt onthouden. Maak dan een ‘moeilijke-woordenlijst’. Schrijf ze op een blaadje en neem ze elke dag even door.

Grammatica

De grammatica van vreemde talen kan soms ontzettend ingewikkeld zijn. Het leren van de theorie hierbij is vaak niet genoeg. Het wordt pas echt een uitdaging bij het toepassen van de grammatica! Het enige wat hierbij dus geldt: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Je kan bijvoorbeeld nog een keer de opdrachten uit je werkboek maken en extra opdrachten hieruit maken. Kijk daarnaast eens op het internet: er zijn ontzettend veel sites waarop je leuke en leerzame oefeningen vindt wat betreft de grammatica van vreemde talen!

In de praktijk toepassen

Een vreemde taal leren is een kwestie van oefenen, ook in de praktijk. Wat erg kan helpen is het lezen van een boek in de nieuwe taal. Je zal dit aanvankelijk niet helemaal snappen, maar door het lezen van een boek wordt wel de structuur van de taal duidelijk. Hoe vaker je een boek leest hoe sneller je in de gaten zal krijgen hoe de verschillende zinnen zijn opgebouwd. Het kan ook helpen radio te luisteren of televisie te kijken. Als je een film kijkt ben je ook met de taal bezig! Zet bijvoorbeeld de ondertiteling niet standaard in het Nederlands, maar in de nieuwe taal. Zo maak je op een leuke manier kennis met de taal!

Tegenwoordig bestaan er ook een aantal mobiele apps waarmee je een nieuwe taal aan kunt leren. Er zijn verschillende lessen en zo leer je stapsgewijs nieuwe woorden en grammatica. De informatie die je leert wordt elke les weer herhaald.

Gebruik jij wel eens apps om de taal te leren? Of hoe pak jij die lange rij woordjes aan?


vreemdetaalwoordjesleren
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht