Vergroten van woordenschat

Vergroten van woordenschat

Door: Maltha studiecoaching op 18 mei 2016

Iedereen is het er wel over eens dat het leren van woorden en deze goed kunnen gebruiken belangrijk is om je gedachtes en ideeën over te brengen. Maar hoe belangrijk is het om een grote woordenschat te hebben en hoe zorg je dat je in het bezit raakt van een grote woordenschat?

Belang van een grote woordenschat

Een grote woordenschat zorgt ervoor dat het aanleren van nieuwe woorden veel makkelijker gaat. De nieuwe woorden worden in een uitgebreidernetwerk geplaatst. Het uitbreiden van je woordenschat betekent ook het uitbreiden van je kennis. Een concreet voorbeeld om dit duidelijk te maken is: Wanneer je de woorden fotosynthese en bladgroenkorrel kent en begrijpt, weet je meer over een plant dan wanneer je alleen de woorden wortels en bladeren kent.

Daarnaast heb je een grote woordenschat nodig om de steeds moeilijk wordende uitleg van een leerkracht of docent te begrijpen. Een tekort aan woordenschat is dan ook vaak een onderliggende oorzaak van het moeite hebben met een vak of het bijhouden van de stof. 

Ontwikkeling woordenschat

Het aanleren van woorden gebeurt zowel intentioneel als incidenteel. Intentioneel wil zeggen dat het kind een woord expliciet krijgt aangeleerd. Bij het incidenteel aanleren van woorden pikt een kind woorden op zonder dat hij of zij dit merkt. Een groot deel van de woorden worden op een incidentele manier geleerd. Dit gebeurt onder andere door het oppikken van woorden uit de context van bijvoorbeeld een verhaal. Om op deze manier woorden te leren is het wel zaak dat een kind zich in een woordenschatrijke omgeving bevindt. Hierbij kan gedacht worden aan het praten over verschillende, voor het kind, nieuwe onderwerpen. In het onderwijs is het houden van een spreekbeurt hier een mooi voorbeeld van. Maar ook het lezen van teksten met verschillende onderwerpen werkt vergrotend voor de woordenschat.

Woordenschat vergroten

Zeker bij het aanleren van moeilijke en abstracte woordbetekenissen is het belangrijk dat een kind deze woorden expliciet krijgt uitgelegd, waarin het begrip ook in een duidelijke context wordt geplaatst. Wat daarna bijna net zo belangrijk is, is dat het kind de tijd krijgt om deze woorden en uitleg te koppelen aan hun eigen voorkennis. Herhaling van het woord en dit eventueel in verschillende situaties terug laten komen zorgt ervoor dat een kind het woord beter onthoudt. Het gebruiken van een mindmap kan er ook voor zorgen dat een kind zijn of haar woordenschat vergroot. Door op papier de verschillende woorden met elkaar in verband te leggen worden de betekenisrelaties voor een kind beter in beeld gebracht.

Zoals eerder al is genoemd worden veel woorden ook incidenteel aangeleerd. Door veel (voor-) te lezen leert het kind uit de context van een verhaal veel nieuwe woorden. Daarnaast heeft een kind uit een taalrijke omgeving vaak een grotere woordenschat dan een kind uit een taalarme omgeving. Het aangaan van gesprekken met uw kind waarin u verschillende moeilijke woorden en synoniemen gebruikt, zal de woordenschat van uw kind dan ook zeker vergroten.


woordenschatvergroten
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht