Help! Wat te doen bij keuzestress bij meerkeuzevragen…?

Help! Wat te doen bij keuzestress bij meerkeuzevragen…?

Door: Maltha studiecoaching op 14 mrt 2016

Voor veel scholieren brengen meerkeuzevragen keuzestress met zich mee. Hoewel je zelf geen antwoord hoeft te formuleren, overheerst er stress door de grote keuze aan antwoordmogelijkheden. Je gaat twijfelen tussen de verschillende antwoorden, waardoor je vast kan lopen in je keuzestress.

Keuzestress

De grootste valkuil bij het beantwoorden van meerkeuzevragen is dat je vanwege keuzestress te lang blijft hangen bij een vraag. Hierdoor kom je in een negatieve spiraal terecht, doordat je steeds meer gaat stressen over het feit dat je het antwoord nog steeds niet weet en de klokt blijft gewoon doortikken.
Een kleine hoeveelheid stress is normaal om te hebben, het helpt je namelijk om kritisch te kijken naar de antwoordmogelijkheden en gericht op zoek te gaan naar het juiste antwoord. Echter, een te grote hoeveelheid keuzestress kan er voor zorgen dat de gezonde spanning, die je nodig hebt om optimaal te presteren, omslaat in negatieve spanning waardoor er een paniekreactie kan ontstaan.

Tips voor het aanpakken van keuzestress

Ten eerste, blijf rustig! Begin met de makkelijkste vragen, hierbij spot je meteen het goede antwoord. Doordat je je eerst focust op de makkelijkste vragen neemt je zelfvertrouwen toe. Daarna ga je door naar de moeilijkere vragen. Als je echt teveel keuzestress hebt bij een vraag, dan sla je ‘m nog een keer over. De aller moeilijkste vragen bewaar je voor het laatst.

Structuur van meerkeuzevragen

De meeste meerkeuzevragen hebben 4 antwoordmogelijkheden, waarvan er altijd een overduidelijk fout is. Als je de antwoorden dan nog een keer aandachtig leest, dan zul je merken dat er nog een antwoord fout blijkt te zijn. Dan heb je nog maar 2 antwoorden over. Vaak lijken deze antwoorden erg veel op elkaar, dus het is belangrijk dat je goed kijkt naar de formulering van de vraag en naar die van de antwoorden. Vertrouw daarnaast je gevoel. Vaak is je eerste ingeving ook de beste. Ga dus niet later nog een ander antwoord kiezen, tenzij je je opeens belangrijke informatie weer herinnert. Bij meerkeuzevragen draait het vaak om herkenning en je eerste instinct is hierbij meestal de juiste!

Dus raak bij het maken van meerkeuzevragen niet in de stress, haal rustig adem en houd rekening met de structuur van meerkeuzevragen.


keuzestressmeerkeuzevragen
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht