Leren en werken met digitale boeken

Leren en werken met digitale boeken

Door: Maltha studiecoaching op 12 sep 2016

In dit digitale tijdperk kunnen scholen natuurlijk niet achterblijven. Er wordt op scholen steeds meer gebruik gemaakt van digitale boeken en leermethodes. De meningen lopen nog erg uiteen of dit juist een positieve of negatieve ontwikkeling is.

Enerzijds is het een interactieve manier van leren, biedt het nieuwe mogelijkheden en sluit het goed aan bij de leefwereld van leerlingen. Anderzijds biedt het werken op je laptop ook makkelijk afleiding en vinden veel leerlingen het lastig om van een scherm te leren. Hoe kunnen scholieren en hun ouders nu het beste omgaan met een digitale leeromgeving?

Voordelen en mogelijkheden van de digitale wereld

Het digitaliseren van de leeromgeving is een logisch gevolg van het digitale tijdperk waar we in leven. Scholieren van nu zijn niet de scholieren van vroeger. De afgelopen decennia biedt internet ons direct toegang tot zeeën van informatie en zoekopties, maken het terugvinden van informatie veel makkelijker en sneller. Geen gesjouw meer met een loodzware tas, maar alle schoolboeken verzameld op één laptop. Leren is een stuk leuker geworden met alle educatieve filmpjes, interactieve oefeningen en spellen die gebruikt worden in de les en bij het leren.

Leren kan steeds meer op je eigen manier. Voor extra ondersteuning zijn er talloze mogelijkheden en manieren voor scholieren beschikbaar online of via hun digitale boeken. Verhoorprogramma’s voor het stampen van woordjes, extra opgaven of oefentoetsen, educatieve filmpjes, leerzame spellen, etc. Het is wel duidelijk dat een digitale omgeving veel mogelijkheden biedt en veel scholieren en leraren maken hier vaak dankbaar gebruik van. Digitale boeken bieden meer mogelijkheden dan papieren boeken en je moet ze dan ook niet met elkaar verwarren. De interactieve opdrachten, oefeningen, games, overhoorprogramma’s e.d. kunnen het leren veel gemakkelijker en leuker maken. Het geheim is om het niet als een papieren boek achter een scherm te zien, maar gebruik te maken van de extra mogelijkheden die het digitale boek kan bieden, dan pluk je er ook de vruchten van.

Nadelen en uitdagingen van de digitale wereld

De digitale leeromgeving brengt ook problemen met zich mee. Veel scholieren vinden het niet prettig om van een scherm te leren en slaan informatie daardoor minder snel op. Daarnaast biedt een laptop gemakkelijk mogelijkheden voor studieontwijkend gedrag of afleiding. Via een laptop is het gemakkelijk om met verschillende dingen tegelijk bezig te zijn en dan kan het zijn dat je het overzicht verliest en niet effectief werkt of leert.

School en leren is totaal anders voor scholieren nu dan het voor hun ouders was en dat maakt het soms ook lastig om elkaar te begrijpen. Ouders moeten hun eigen ervaring ook niet onderschatten, want deze is wel degelijk relevant in deze nieuwe leeromgeving. Scholieren moeten namelijk meer dan ooit kunnen plannen, prioriteiten stellen, leren begrijpen, verbanden leggen, etc. Er zijn meer mogelijkheden beschikbaar, maar dat maakt het soms ook lastiger voor scholieren om het overzicht te behouden of een manier te kiezen die bij hen past. Voor scholieren en hun ouders is het belangrijk om de mogelijkheden en uitdagingen van een digitale leeromgeving te kennen en bespreken.

Tips

Om op een goede manier om te gaan met een digitale leeromgeving is het volgende erg belangrijk:

  • Maak gebruik van de kracht van digitale boeken en benut de mogelijkheden die het biedt. (Zie het niet als papieren boek op een scherm.)
  • Voor ouders: Zorg dat u de mogelijkheden kent van de digitale boeken van uw kind en bespreek samen (persoonlijke) uitdagingen en problemen. Maak waar nodig concrete afspraken.
  • Voor scholieren: Zoek een manier van werken die bij je past. Er zijn voldoende mogelijkheden beschikbaar, maak daar ook gebruik van.

Voorbeelden:

  • Ben je snel afgeleid? Zorg dan dat je een hele concrete planning maakt (met vaste pauzemomenten) en zorg dat je één ding tegelijk doet.
  • Lukt het je echt niet om van een scherm te leren? Print dan de leerstof of schrijf maak een samenvatting op een blaadje. Je kunt woordjes bijvoorbeeld eerst van papier leren en vervolgens een overhoorprogramma gebruiken.

Wat vindt u hiervan? Deel uw mening hieronder.


lerendigitaalonlineboeken
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht