
Door: Maltha studiecoaching op 6 apr 2016
Wanneer uw zoon of dochter problemen heeft met rekenen en/of wiskunde, is bijles een goed idee. Bijles kan een leerling extra ondersteuning geven op het gebied van rekenen/wiskunde, wat de leerling weer verder helpt op school en de resultaten verbetert.
Recent onderzoek wijst echter uit, dat naast een verbetering van wiskundige vaardigheden, bijles ook nog een ander groot voordeel heeft: het vermindert rekenangst.
Rekenangst
Rekenangst is een fenomeen wat tot nu toe nog niet zoveel aandacht heeft gekregen. Het is een angst die zowel bij goede als minder goede rekenaars voorkomt. Het gaat om een angst voor en een afkeer van wiskundige sommen. Leerlingen zijn bang dat ze het niet kunnen en dat ze het niet zullen gaan begrijpen. Door deze angst gaan ze wiskundige opgaven zo veel mogelijk uit de weg. Door hun angst voor wiskunde (‘het is moeilijk’, ‘ik snap het toch niet’) zullen ze sneller afhaken wanneer ze een nieuw onderdeel voor rekenen/wiskunde krijgen, waardoor ze minder oefenen dan leerlingen die geen last van rekenangst hebben. Dit kan uiteraard weer een negatief effect op hun resultaten hebben.
Het hebben van rekenangst kan gevolgen hebben voor het verdere leven van een leerling. Bij sommige leerlingen kan deze angst hun leven lang voortduren, wat ze weerhoudt om deel te nemen aan wiskundige/wetenschappelijke schoolvakken en carrièrepaden die zich (lijken te) beroepen op wiskundige ervaring. En dit terwijl deze angst vaak niks te maken heeft met de werkelijke capaciteiten van een leerling. Zonde dus!
Angst reduceren
Eén van de gebruikte manieren in de psychologie om angsten te reduceren wordt ook wel ‘Exposure-based therapy’ genoemd. Je wordt herhaaldelijk geconfronteerd met je grootste angst/fobie (denk bijvoorbeeld aan (extreme) angst voor spinnen), zodat de hoeveelheid angst die je daarvoor hebt steeds meer zal afnemen.
Onderzoekers (Zie note:1) vroegen zich af of dit ook bij rekenangst zo zou kunnen werken. En wat blijkt: ook bij rekenangst heeft exposure-therapie een goed effect op de vermindering van angst. Het mooie van het verhaal is dat daarvoor geen speciale therapie nodig is waarin je steeds meer bloot gesteld wordt aan moeilijkere (en dus ‘engere’) sommen. De onderzoekers ontdekte namelijk, dat wanneer leerlingen met rekenangst intensieve één-op-één bijles ontvangen in rekenen/wiskunde, automatisch ook hun rekenangst afneemt. De bijlesdocent hoeft daar in principe niks extra’s voor te doen dan samen de sommen doornemen, uitleg te geven en aan te moedigen. Bij de deelnemende kinderen aan het onderzoek, die voorafgaand aan de bijlessen (in dit onderzoek ging het om minimaal 22 lessen) rekenangst hadden, bleek dat ze aan het einde van het traject veel minder angst lieten zien. Dubbel resultaat dus!
Twee vliegen in één klap
Mocht u bij uw zoon of dochter merken dat hij/zij vastloop in wiskunde of rekenen óf dat hij/zij hier een afkeer of angst voor lijkt te hebben, dan is het goed om bijles te overwegen. Bij Maltha studiecoaching bent u hiervoor zeker aan het goede adres. Voor zowel leerlingen voor het basisonderwijs als voor middelbare scholieren (Wiskunde A) (Wiskunde B) bieden wij bijles op verschillende locaties bijles aan.
1. K. Supekar, T. Iuculano, L. Chen, V. Menon. Remediation of Childhood Math Anxiety and Associated Neural Circuits through Cognitive Tutoring. Journal of Neuroscience, 2015; 35 (36): 12574 DOI: 10.1523/JNEUROSCI.0786-15.2015
bijlesrekenenbijleswiskunde