Help, ik weet niet wat ik wil studeren

Help, ik weet niet wat ik wil gaan studeren

Door: Maltha studiecoaching op 17 feb 2015

Als je in de bovenbouw van de middelbare school komt, kom je voor veel verschillende keuzes te staan. En dit zijn niet zomaar keuzes, het zijn keuzes die richting zullen gaan geven aan de rest van je leven.

Zoals het kiezen van het juiste profiel en nog veel belangrijker: het kiezen van een vervolgopleiding! Maar hoe maak je zo’n belangrijke keuze als je eigenlijk nog geen idee hebt wat je wilt gaan studeren?

Verschillende mogelijkheden binnen een studie

Het allerbelangrijkste is dat je jezelf goed oriënteert op verschillende mogelijkheden die er zijn. Er zijn enorm veel hogescholen en universiteiten waar je naar toe kunt binnen Nederland en er zijn nog meer verschillende opleidingen waar je uit kunt kiezen. Bezoek veel open dagen en kom er op die manier achter welke opleidingen bij jouw interesses aansluiten. Zorg ervoor dat je een goed beeld krijgt van een bepaalde opleiding. Weet wat je van een opleiding kan verwachten en wat er van jouw als toekomstig student verwacht zal worden.

Meeloopdag op een HBO studie of de universiteit

Je kunt jezelf nog beter oriënteren op een vervolgopleiding door een dagje mee te lopen op een HBO of een universiteit. Op deze manier proef je echt de sfeer van de school en volg je een dagje lessen van een bepaalde opleiding. Zo krijg je een idee of het dat jij van een bepaalde opleiding hebt ook daadwerkelijk aansluit bij de werkelijkheid.

Opleiding en vervolgens een baan

Daarnaast is het ook enorm belangrijk dat je, je niet alleen focust op een vervolgopleiding maar ook al verder in de toekomst probeert te kijken. Dit klinkt misschien als een gek advies aangezien alleen al het kiezen van de juiste opleiding een enorme opgave is maar toch is het slim om te doen! Je kiest immers met de keuze voor je opleiding ook indirect voor de richting waarin je later zult gaan werken. Je opleiding duurt ‘maar’ een paar jaar, maar je werk zul je een aantal jaar moeten blijven doen. Richt je dus ook op beroepen die je leuk vindt en kijk welke opleidingen hierop aansluiten.

Denk dus niet te gemakkelijk over het kiezen van een studie en neem de tijd om uit te zoeken wat je nou echt wilt gaan studeren. Om je in de goede richting te helpen kun je altijd gebruik maken van een studiekeuze test of het gesprek aangaan met de decaan op jouw school. Bij onze Orthopedagogische Praktijk Maltha kan je een beroepskeuze onderzoek bij ons laten doen. Heb je interesse, klik dan hier voor meer info!

Misschien zijn deze artikelen ook interessant voor jou:


studerenprofielvervolgopleidingHBOUniversiteit
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht