Help, mijn kind is hoogsensitief

hoogsensitief

Door: Maltha studiecoaching op 23 jan 2015

Hoogsensitiviteit een relatief nieuw begrip maar wat houdt het precies in? Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap. Het kan ook wel gezien worden als een karaktereigenschap.

Door een gevoelig zenuwstelsel maken prikkels uit de omgeving een diepere indruk op een kind. Kinderen die hoog sensitief zijn nemen prikkels uit de omgeving intensiever waar. Daarnaast nemen zij meer prikkels op dan hun leeftijdsgenootjes. Ze filtreren de prikkels minder dan ander kinderen. Alles wat zij zien, proeven, voelen, ruiken en horen wordt beter verwerkt en daardoor intensiever beleefd. Zo merken hoogsensitieve kinderen kleine veranderingen, als een boek dat niet op de juiste plaats ligt, meteen op.

'Overprikkeling'

Doordat hoogsensitieve kinderen prikkels intensiever waarnemen kunnen te veel of heftige indrukken er voor zorgen dat een kind over geprikkeld raakt. Dit kan zich uiten in woedeaanvallen, boosheid en/of veel huilen. Maar kinderen kunnen juist ook teruggetrokken gedrag, concentratie problemen en/of druk gedrag vertonen. Hoogsensitieve kinderen observeren voortdurend. In een nieuwe situatie betekent dit dat deze kinderen eerst een periode toekijken wat er allemaal om zich heen gebeurd. Hoe reageert iedereen op elkaar en wat zijn kenmerkende karaktereigenschappen van iedereen. Wanneer dit voor hen duidelijk is en zij weten wat er van hen verwacht wordt nemen zij deel in de groep. Door dit gedrag kan een kind angstig en verlegen over komen. Echter, een hoogsensitief kind is eerder behoedzaam dan angstig.

Kenmerken van hoogsensitiviteit

De Amerikaanse onderzoeker Aron onderscheidt 23 gedragskenmerken bij hoogsensitieve kinderen. Voorbeelden van deze kenmerken zijn: snel schrikken; lijkt gedachten te kunnen lezen; moeite hebben met grote veranderingen; zeer gevoelig voor pijn en oog hebben voor detail. Zij geeft aan dat wanneer 13 of meer kenmerken van toepassing zijn er gesproken kan worden van hoogsensitiviteit. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat er een overlap is in kenmerken met gedragsstoornissen als ADHD en Autisme.

Wat te doen als ouder bij hoogsensitieve kinderen

Hoogsensitieve kinderen hebben er baad bij wanneer de emoties door hun ouders worden benoemd. Door actief te luisteren naar het kind en vervolgens de emoties van het kind in de ouder hun eigen woorden te verwoorden, geef je het kind het gevoel dat  je de gevoelens accepteert en erkent. Daarnaast hebben kinderen die hoogsensitief zijn grenzen nodig om zich zo te kunnen ontwikkelen. Deze kinderen hebben soms de neiging om door te slaan. Door een grens te stellen ervaren zij houvast om op deze manier een eigen persoonlijkheid te ontdekken. Door weinig woorden te gebruiken en op een rustige toon de grens te stellen neemt een hoogsensitief kind goed op wat er precies bedoeld wordt. Afhankelijk van de manier van omgaan met hoogsensitiviteit kan het als een last maar ook zeker als een kwaliteit ervaren worden.


hoogsensitief
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht