Laptops en tablets werken boeken de klas uit

Laptops en tablets werken boeken de klas uit

Door: Maltha studiecoaching op 13 nov 2014

Bij 31 procent van alle middelbare scholen in Nederland zijn de boeken inmiddels vervangen door laptops of tablets. En dat percentage blijft stijgen, zo blijkt uit een peiling van de stichting Kennisnet.

Inzet

Hoe de apparaten worden ingezet verschilt per school. Op de ene school worden tablets als aanvulling gebruikt, om bijvoorbeeld digitaal oefeningen mee te doen. Op andere school worden traditionele boeken allemaal de klas uitgewerkt en lesmethodes geheel omgegooid om vervangen te worden door ‘gepersonaliseerd onderwijs.’

Kosten

De kosten voor een eigen laptop liggen tussen de 850 en 1050 euro, een eigen tablet kost al snel 400 euro of meer. In vrijwel alle gevallen draaien de ouders op voor de kosten. Zij krijgen dan de mogelijkheid om via de school een voordelige laptop of tablet aan te schaffen. De meeste scholen hebben echter wel een potje achter de hand voor de ouders die de aanschaf echt niet kunnen betalen.

Niet verplicht

Staatssecretaris Sander Dekker zei onlangs dat scholen de ouders van hun leerlingen niet mogen verplichten tot de aanschaf vaneen laptop of tablet. Willen of kunnen ze een dergelijke aankoop niet doen, dan dient de school voor een volwaardig alternatief te zorgen, of dat nu in de vorm van een geleende tablet of een ouderwets boekenpakket is.

Voor- en tegenstanders

De meningen over de geleidelijke digitalisering van het onderwijs lopen nogal uiteen. De één denkt dat kinderen door de ontwikkelingen over een paar jaar niet meer in staat zijn om een letter op papier te zetten, de ander denkt dat laptops en tablets meer mogelijkheden bieden om efficiënter te leren. En dan is er natuurlijk ook nog de groep die denkt dat de digitalisering van het onderwijs niet ten behoeve is van de leerlingen, maar slechts een manier om een selecte groep mensen (de fabrikanten en software producenten) snel rijk te maken. Ondanks de grote meningsverschillen lijkt een totale digitalisering van het onderwijs onvermijdelijk.

Misschien zijn deze artikelen ook interessant om te lezen:


laptoptabletschoolboekendigitaalonderwijs
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht