Blog onderwijs

Wat is de doorstroomtoets en hoe werkt het?

Wat is de doorstroomtoets en hoe werkt het?

Door Maltha studiecoaching op 29 okt 2024

De doorstroomtoets is een belangrijk moment voor leerlingen in groep 8 van de basisschool. Deze toets vervangt sinds schooljaar 2023-2024 de bekende eindtoets, zoals de Cito-toets, en speelt een grote rol in de overgang naar het voortgezet onderwijs. De doorstroomtoets wordt afgenomen nadat het eerste schooladvies van de leerkracht al is gegeven.

doorstroomtoets
Lees verder

Hoe ga je zonder stress de toetsweek in?

Hoe ga je zonder stress de toetsweek in?

Door Maltha studiecoaching op 14 okt 2024

De eerste toetsweek van het schooljaar staat voor de deur, en dat kan voor veel middelbare scholieren zorgen voor spanning en stress. Het is een periode waarin er veel op je afkomt, en dat kan soms overweldigend voelen. Gelukkig zijn er manieren om jezelf goed voor te bereiden en de toetsweek zonder stress door te komen. In dit blog delen we 7 praktische tips om je te helpen ontspannen en succesvol je toetsen te maken!

voorbereidenopdetoetsweektoetsweek
Lees verder

Dyslexie ontdekken op de middelbare school – Hoe kan dat?

Dyslexie ontdekken op de middelbare school – Hoe kan dat?

Door Maltha studiecoaching op 2 okt 2024

Dyslexie is een leerstoornis die het vermogen om te lezen en schrijven beïnvloedt. Vaak wordt gedacht dat dyslexie al op jonge leeftijd op de basisschool aan het licht komt, maar in de praktijk zien we dat dit niet altijd het geval is. Het komt regelmatig voor dat leerlingen pas op de middelbare school gediagnosticeerd worden met dyslexie. Maar hoe kan het dat dyslexie soms pas zo laat wordt ontdekt? In dit blog onderzoeken we de mogelijke redenen.

dyslexiedyslexieonderzoekspecialistischedyslexiebegeleiding
Lees verder

Hoe om te gaan met faalangst op school en bij je huiswerk: Tips voor leerlingen

Hoe om te gaan met faalangst op school en bij je huiswerk: Tips voor leerlingen

Door Maltha studiecoaching op 24 sep 2024

Faalangst is een veelvoorkomend probleem bij leerlingen. Het is de angst om fouten te maken of om niet te voldoen aan de verwachtingen van anderen of van jezelf. Als je last hebt van faalangst, kan het voelen alsof er een grote druk op je schouders rust. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan, zodat je meer zelfvertrouwen krijgt in je schoolwerk en tijdens toetsen. In deze blog delen we praktische tips die je kunnen helpen!

faalangst
Lees verder

In je examenjaar? Zo maak je een goede planning

In je examenjaar? Zo maak je een goede planning

Door Maltha studiecoaching op 9 sep 2024

Het hele jaar zat het er al aan te komen, maar nu moet je toch echt beginnen met het leren voor je eindexamens. Maar waar moet je beginnen? Je moet voor veel vakken namelijk een groot deel van alle stof van de afgelopen drie jaar herhalen. En de talen? Moet je daar nu wel of niet iets voor doen qua voorbereiding? De allereerste stap in de voorbereiding voor je examens is het maken van een planning, maar ook dat is niet één, twee, drie gedaan. Hoe kun je het maken van een planning voor je eindexamens het beste aanpakken?

eindexamenseindexamenplanningmaken
Lees verder

Hoe begeleid je een kind met ADHD bij het schoolwerk?

Hoe begeleid je een kind met ADHD bij het schoolwerk?

Door Maltha studiecoaching op 28 aug 2024

ADHD, ofwel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een veelvoorkomende neurobiologische ontwikkelingsstoornis die invloed kan hebben op het concentratievermogen, impulsiviteit en hyperactiviteit van een kind. Voor kinderen met ADHD kan het een uitdaging zijn om zich te concentreren op hun schoolwerk en om te gaan met de structuur en verwachtingen van de schoolomgeving. Bij Maltha studiecoaching begrijpen we dat elk kind uniek is en dat een persoonlijke aanpak essentieel is.

ADHDbegeleidingbijadhd
Lees verder

8 Motivatie tips voor school

8 Motivatie tips voor school

Door Maltha studiecoaching op 21 aug 2024

Motivatie is een belangrijk onderdeel van het succes van kinderen op school. Zonder motivatie kan schoolwerk een vermoeiende taak worden. In deze blog bespreken we verschillen manieren waarop motivatie gestimuleerd kan worden.

motivatietipsmotivatietipsvooropschool
Lees verder

Hoe maak je een goede planning?

Hoe maak je een goede planning op de middelbare school?

Door Maltha studiecoaching op 14 aug 2024

‘Een goede voorbereiding is het halve werk’. Een alom bekend spreekwoord en zeker ook van toepassing op het schoolwerk. Het maken van een planning is een goede manier om je voor te bereiden op je toetsen en op de rest van je schoolwerk. Als je binnenkort een toetsweek hebt, dan is het helemaal belangrijk dat je een goede planning maakt. Door een planning te maken heb je een duidelijk overzicht van de toetsen en andere belangrijke schoolopdrachten en kun je je goed voorbereiden.

Hoemaakjeeengoedeplanningopdemiddelbareschool?
Lees verder

De voordelen van bijles

De voordelen van bijles

Door Maltha studiecoaching op 25 jul 2024

Het komt vast wel een keer ter sprake, zeker als je niet zulke goede cijfers haalt voor een bepaald vak: ‘Heb je misschien bijles nodig?’ Maar wanneer heb je nou eigenlijk bijles nodig en waar kan bijles je bij helpen? En als je dan het besluit genomen hebt om bijles te volgen, hoe weet je dan waar je bijles moet volgen? In deze blog vind je de antwoorden op deze vragen.

bijlesvoordelenvanbijles
Lees verder

Dyscalculie of moeite met rekenen?

Dyscalculie of moeite met rekenen?

Door Maltha studiecoaching op 16 jul 2024

Dyscalculie is een minder bekende leerstoornis dan dyslexie, maar het is net zo belangrijk om het te herkennen. In deze blog lees je meer over wat dyscalculie precies inhoudt, wat de kenmerken zijn en enkele strategieën om ermee om te gaan.

dyscalculierekenprobleem
Lees verder


Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht