Intelligentieonderzoek

Wat kan mijn kind eigenlijk allemaal? Zit mijn kind op het juiste onderwijsniveau? Heeft u het gevoel dat uw kind wordt onderschat of overschat? Wat zijn precies de sterke en minder sterke kanten van uw kind? Allemaal terechte vragen, waarbij een intelligentieonderzoek uitkomst biedt.

Wat houdt een intelligentieonderzoek in?

Een intelligentieonderzoek richt zich vooral op de cognitieve vaardigheden. Het geeft aan welke sterke kanten uw kind heeft en met welke vaardigheden uw kind meer moeite heeft. Grote verschillen kunnen zorgen voor bijvoorbeeld faalangst, onzekerheid of een laag zelfbeeld bij uw kind.

Verschillende intelligentieonderzoeken

Er zijn verschillende intelligentieonderzoeken mogelijk:

 • WISC-III-NL De WISC-III-NL is de meest gebruikte intelligentietest in Nederland. De test kan worden afgenomen bij kinderen van 6 t/m 16 jaar en bestaat uit 13 subtesten die verschillende vaardigheden meten. Globaal kan gezegd worden dat een deel van de subtesten een beroep doet op vaardigheden die met taal te maken hebben (verbale taken) en het andere deel meer handelingsgerichte taken betreft (performale taken). Alle subtesten omvatten opgaven en opdrachten die oplopend in moeilijkheidsgraad zijn. Er wordt gekeken tot welk niveau het een kind lukt mee te komen en wanneer het te moeilijk wordt.
 • NIO De NIO staat voor Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau. Dit is een toets waarbij men het intelligentieniveau van de leerling meet. Deze test kan gebruikt worden voor advisering van leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs tot en met de derde klas van het voortgezet onderwijs. De afnametijd is ongeveer twee uur. In deze tijd worden 6 verschillende onderdelen getest. Elke onderdeel moet binnen een bepaalde hoeveelheid tijd gemaakt worden. Dat wil zeggen dat de leerlingen per onderdeel, zoveel mogelijk opgaven binnen de gestelde tijd moet maken.
  Voordelen van de NIO:
  - de NIO richt zich als intelligentietest ook op de aanleg van de leerling
  - de NIO is alle maanden van het jaar af te nemen
  - de NIO geeft een snelle uitslag.
  De NIO is ook uitermate geschikt voor een second opinion.
 • DAT NL De Differentiële Aanleg Test meet de cognitieve capaciteiten en geeft een globaal overzicht van de intellectuele vermogens van de leerling. Deze test is vooral bedoeld als hulpmiddel bij studie- en loopbaankeuze. De DAT NL bestaat uit tests die negen belangrijke capaciteiten meten, te weten: Denken met Figuren, Woordenlijst, Denken met Getallen, Denken met Woorden, Ruimtelijk Inzicht, Taalgebruik, Snelheid en Nauwkeurigheid, Woordbeeld en Praktisch Inzicht.

De werkwijze bij ons intelligentieonderzoek

 • Het begint met een intakegesprek met de ouders. Hier wordt besproken welke hulpvraag u heeft als ouder(s)
 • Daarna volgt de testfase. Uw kind komt, afhankelijk van het soort onderzoek, voor 1 of 2 dagdelen naar het instituut 
 • Het intelligentieonderzoek geeft een breed beeld van het cognitief functioneren
 • Daarnaast noteert de orthopedagoog tijdens de afname van de intelligentietest ook wat uw kind laat zien met betrekking tot motivatie, werkhouding en persoonlijke kenmerken. Alles om een zo helder beeld te krijgen
 • De onderzoeksgegevens worden verwerkt en er wordt een verslag gemaakt
 • Het adviesgesprek met ouder(s) volgt daarna. De uitkomst van het intelligentieonderzoek worden besproken, bruikbare en praktische handvatten worden uitgelegd en eventuele vervolgstappen worden besproken
 • Een intelligentieonderzoek kan ook onderdeel zijn van een uitgebreider onderzoek (bijvoorbeeld een dyslexie onderzoek)

Wie geeft het intelligentieonderzoek?

Ons intelligentieonderzoek wordt afgenomen in onze Orthopedagogische Praktijk Maltha. Wij werken uitsluitend met orthopedagogen en kinder- en jeugdpsychologen. Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is dat uw kind zich op zijn/haar gemak voelt.

 

Inschrijven

Contactformulier

Intelligentieonderzoek
 • WISC-III-NL - €530,00 - 3 uur - 6 t/m 16 jaar
 • NIO - €310,00 - 2 uur - groep 8 t/m 3e klas
 • DAT NL - €530,00 - 3 uur - alle middelbare school leerlingen

 

Waar? Bilthoven

Inschrijven
Onze overige onderzoeken:
Waarom kiezen voor Maltha?
 • Al 37 jaar kwaliteit
 • Orthopedagogen en psychologen in dienst
 • Op maat & flexibel
 • Direct starten, indien gewenst
Ik wil meer informatie
Naam:
Telefoonnummer:
Email:
In welk onderzoek heeft u interesse?
Opmerkingen:


* = verplicht