Intelligentieonderzoek

Wat kan mijn kind eigenlijk allemaal? Zit mijn kind op het juiste onderwijsniveau? Heeft u het gevoel dat uw kind wordt onderschat of overschat? Wat zijn precies de sterke en minder sterke kanten van uw kind? Allemaal terechte vragen, waarbij een intelligentieonderzoek uitkomst biedt.

Wat houdt een intelligentieonderzoek in?

Een intelligentieonderzoek richt zich vooral op de cognitieve vaardigheden. Het geeft aan welke sterke kanten uw kind heeft en met welke vaardigheden uw kind meer moeite heeft. Grote verschillen kunnen zorgen voor bijvoorbeeld faalangst, onzekerheid of een laag zelfbeeld bij uw kind.

Verschillende intelligentieonderzoeken

Er zijn verschillende intelligentieonderzoeken mogelijk:

 • WISC-V-NL De WISC-V-NL is de nieuwste uitgave van de WISC intelligentietest voor kinderen en jongeren van 6 tot en met 16 jaar. De WISC is één van de meest gebruikte, betrouwbare en valide intelligentietesten en geeft een uitgebreid beeld van de cognitieve capaciteiten en mogelijkheden van uw kind. Naast een totale intelligentie worden er door middel van 14 subtesten (10 primaire en 4 secundaire) scores berekend. De primaire indexen zijn: verbaal begrip, visueel-ruimtelijk, fluid reasoning, werkgeheugen en verwerkingssnelheid. De secundaire indexen zijn: kwantitatief redeneren, auditief werkgeheugen, non verbaal, algemene vaardigheid en cognitieve competentie. De afname gebeurt via de pen en papier methode, waardoor er veel interactie plaatsvindt tussen de onderzoeker en het kind.
 • NIO De NIO staat voor Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau. Dit is een toets waarbij men het intelligentieniveau van de leerling meet. Deze test kan gebruikt worden voor advisering van leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs tot en met de derde klas van het voortgezet onderwijs. De afnametijd is ongeveer twee uur. In deze tijd worden 6 verschillende onderdelen getest. Elke onderdeel moet binnen een bepaalde hoeveelheid tijd gemaakt worden. Dat wil zeggen dat de leerlingen per onderdeel, zoveel mogelijk opgaven binnen de gestelde tijd moet maken.
  Voordelen van de NIO:
  - de NIO richt zich als intelligentietest ook op de aanleg van de leerling
  - de NIO is alle maanden van het jaar af te nemen
  - de NIO geeft een snelle uitslag.
  De NIO is ook uitermate geschikt voor een second opinion.
 • DAT NL De Differentiële Aanleg Test meet de cognitieve capaciteiten en geeft een globaal overzicht van de intellectuele vermogens van de leerling. Deze test is vooral bedoeld als hulpmiddel bij studie- en loopbaankeuze. De DAT NL bestaat uit tests die negen belangrijke capaciteiten meten, te weten: Denken met Figuren, Woordenlijst, Denken met Getallen, Denken met Woorden, Ruimtelijk Inzicht, Taalgebruik, Snelheid en Nauwkeurigheid, Woordbeeld en Praktisch Inzicht.

De werkwijze bij ons intelligentieonderzoek

 • Het begint met een intakegesprek met de ouders. Hier wordt besproken welke hulpvraag u heeft als ouder(s)
 • Daarna volgt de testfase. Uw kind komt, afhankelijk van het soort onderzoek, voor 1 of 2 dagdelen naar het instituut 
 • Het intelligentieonderzoek geeft een breed beeld van het cognitief functioneren
 • Daarnaast noteert de orthopedagoog tijdens de afname van de intelligentietest ook wat uw kind laat zien met betrekking tot motivatie, werkhouding en persoonlijke kenmerken. Alles om een zo helder beeld te krijgen
 • De onderzoeksgegevens worden verwerkt en er wordt een verslag gemaakt
 • Het adviesgesprek met ouder(s) volgt daarna. De uitkomst van het intelligentieonderzoek worden besproken, bruikbare en praktische handvatten worden uitgelegd en eventuele vervolgstappen worden besproken
 • Een intelligentieonderzoek kan ook onderdeel zijn van een uitgebreider onderzoek (bijvoorbeeld een dyslexie onderzoek)

Wie geeft het intelligentieonderzoek?

Ons intelligentieonderzoek wordt afgenomen in onze Orthopedagogische Praktijk Maltha. Wij werken uitsluitend met orthopedagogen en kinder- en jeugdpsychologen. Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is dat uw kind zich op zijn/haar gemak voelt.

 

Inschrijven

Contactformulier

Intelligentieonderzoek
 • WISC-V-NL - €530,00 - 3 uur - 6 t/m 16 jaar
 • NIO - €310,00 - 2 uur - groep 8 t/m 3e klas
 • DAT NL - €530,00 - 3 uur - alle middelbare school leerlingen
Bilthoven
030-2293579 (optie 2)
info@malthastudiecoaching.nl
Inschrijven
Onze overige onderzoeken
Waarom kiezen voor Maltha?
 • Al 40 jaar kwaliteit
 • Orthopedagogen en psychologen in dienst
 • Op maat & flexibel
 • Direct starten, indien gewenst
Ik wil meer informatie
Naam:
Telefoonnummer:
Email:
In welk onderzoek heeft u interesse?
Opmerkingen:
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht