Positieve faalangst

Positieve faalangst

Door: Maltha studiecoaching op 20 jun 2023

De meeste mensen zijn wel bekend met negatieve faalangst, maar weten niet dat er ook positieve faalangst bestaat. Zoals het woord al zegt, kan positieve faalangst goed zijn om te presteren. In deze blog is te lezen wat het verschil is tussen positieve en negatieve faalangst.

Positieve en negatieve faalangst, wat is het verschil?

Faalangst, ook wel prestatieangst, is de angst om niet te kunnen voldoen aan eisen die vaak door onszelf zijn opgelegd. Het kan mentale reacties teweegbrengen, zoals piekeren, stress of het krijgen van een black-out. Ook kan het fysieke reacties opleveren, zoals trillende handen, zweten, hartkloppingen en rood worden.

Negatieve faalangst is dat het kind slechter presteert dan zijn of haar capaciteiten, doordat het blokkeert van of wil weglopen door de angstige situatie. De angstige situatie is ontstaan door een idee van niet kunnen. Positieve faalangst is een extra prikkel die spanning oplevert en ervoor zorgt het kind nog beter wil presteren. Het wordt ook wel vergeleken met gezonde spanning.

Niet alleen maar positief

Gezonde spanning helpt vaak juist om scherp en geconcentreerd te zijn. Toch is het hebben van positieve faalangst niet alleen maar positief voor de prestatie en de gemoedstoestand. Er is bij positieve faalangst vaak een sterke wens om uit te blinken en het moment van presteren kan ‘overdreven’ worden voorbereid. Door de extra spanning die het oplevert wordt het verlangen om succes te bereiken vaak alleen maar sterker. Een gevolg kan zijn dat er geen rustmomenten zijn of dat het directe doel uit het oog wordt verloren. Er is wel veel tijd aan besteed, maar was het ook effectief en leidt het tot succes?

Positieve faalangst hoeft dus niet iets negatiefs te zijn. De extra spanning zorgt voor een hogere concentratie waardoor je goed kan presteren. Belangrijk is wel om momenten van ontspanning te bewaken om zo oververmoeidheid te voorkomen en realistisch te blijven kijken.

Meer weten over dit onderwerp of heb je last van positieve faalangst? Studiecoaching of studiebegeleiding kan helpen om realistisch te plannen en realistische doelen te stellen. Leer om effectiever met je tijd om te gaan en kritisch te blijven kijken. Tijdens onze begeleiding wordt er ook aandacht besteed aan het stimuleren van zelfreflectie.


Positievefaalangst
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht