Heeft mijn kind ADHD?

Heeft mijn kind ADHD?

Door: Maltha studiecoaching op 16 sep 2022

Hoe vaak horen we een leerling wel niet zeggen: ‘Ik kan mij niet concentreren, ik denk dat ik ADHD heb’ of ‘Mijn kind is heel druk, hij zal vast wel ADHD hebben’. De term ADHD zien we steeds vaker verschijnen, maar wat betekent het nou eigenlijk? Daar geven wij in deze blog antwoord op. Daarnaast geven wij ook een inkijkje in de ADHD test welke uitgevoerd kan worden door onze Orthopedagogische Praktijk Maltha om te beoordelen of er daadwerkelijk sprake is van ADHD.

Wat is ADHD?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Kortgezegd is ADHD een aandachtstekort stoornis waarbij je snel afgeleid kan raken. Er zijn twee symptomen van ADHD welke onderscheden kunnen worden:

  1. Onoplettendheid. Hierbij valt te denken aan moeite hebben om de aandacht vast te houden bij taken, moeite hebben met het organiseren van taken, vergeetachtig zijn in het dagelijkse leven, het snel kwijtraken van spullen, maar ook het vermijden van activiteiten die aandacht vragen of het niet lijken te luisteren wanneer er iets wordt gevraagd
  2. Hyperactiviteit en impulsiviteit. Hierbij valt er te denken aan het moeite hebben om te wachten op de beurt, antwoorden eruit te gooien voordat de vraag überhaupt is afgemaakt, staan in plaats van zitten waar het van je wordt verwacht, het onrustig bewegen, veel praten of het zich opdringen aan anderen

Of er sprake is van ADHD is niet alleen afhankelijk van de bovenstaande symptomen. Zo wordt er ook gekeken naar de leeftijd: vanaf welke leeftijd zijn de symptomen aanwezig? Daarnaast wordt er ook gekeken in welke context de symptomen zich voordoen, of er aanwijzingen zijn voor een beperking van het schoolse en/ of dagelijkse functioneren (en de ernst daarvan) en als laatste of de symptomen niet verklaard kunnen worden door een andere diagnose.

Er bestaan drie typen ADHD

  1. Hierbij is er voornamelijk sprake van aanhoudende aandachtsproblemen (het onoplettende beeld)
  2. Hierbij is er voornamelijk sprake van aanhoudende impulsiviteit en hyperactiviteit (het hyperactieve/impulsieve beeld)
  3. Het gecombineerde beeld waarbij beiden typen samen komen

Kan een ADHD test helpen?

Onze Orthopedagogische Praktijk Maltha is al 40 jaar gevestigd in Bilthoven, vlakbij Utrecht.

Tijdens een ADHD test in onze Orthopedagogische Praktijk Maltha wordt gekeken of uw kind voldoet aan de criteria voor ADHD. Dit wordt gedaan door een compleet beeld te schetsen van de situatie waarvoor zowel kind, ouder als leerkracht van belang zijn. Wanneer de diagnose ADHD naar voren komt, kan er specialistische begeleiding - ADHD begeleiding ingezet worden om te leren omgaan met de symptomen.  

Mocht er uit een ADHD test geen ADHD diagnose komen, dan kan er alsnog een passend advies gegeven worden met praktische handvatten om leerlingen wel zo goed mogelijk verder te helpen.

Wil je meer weten over onze ADHD begeleiding en praktische tips ontvangen om goed met de symptomen om te kunnen gaan? Lees dan volgende week onze nieuwe blog!

Contact ADHD test

Bent u geïnteresseerd in de ADHD test en/of in ADHD begeleiding? Wij staan voor uw kind klaar! Vragen of aanmelden? U kunt zowel mailen naar info@malthastudiecoaching.nl als bellen naar 030-2293579.

 

Aanmelden ADHD onderzoek basisschool  Aanmelden ADHD onderzoek middelbare school 

 

Misschien zijn deze artikelen ook interessant voor u:


ADHDADHDtestADHDonderzoek
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht