6 Tips om je kind te steunen tijdens het examen

6 Tips om je kind te steunen tijdens het examen

Door: Maltha studiecoaching op 18 mei 2022

De eindexamens voor de middelbare scholieren zijn er weer. Een spannende tijd! Niet alleen voor de leerlingen, maar ook zeker voor hun ouders. Ook als ouder heeft u een belangrijke rol tijdens het examen van uw kind. Uw kind kan ook zeker uw steun gebruiken. Wij geven u graag de volgende tips om deze spannende periode gezamenlijk goed door te komen.

1. Maak een planning

Het is belangrijk dat uw kind een goede planning heeft, maar dit geldt zeker ook voor u. Maak voor uzelf een planning van wanneer en hoe laat uw kind de examens heeft. Zo kunt u uw kind voor elk examen aanmoedigen, uw kind merkt dat u betrokken bent bij het examen én het geeft ook rust voor uzelf.  U weet precies wat de planning van uw kind is.

2. Zorg voor rust in het huis

Studeren voor de examens is heel intensief en vergt veel concentratie van uw kind. Rust in huis is daarbij van groot belang. Probeer als het kan stoorzenders te verplaatsen of weg te nemen. Jongere kinderen uit het gezin kunnen wellicht ergens anders spelen of denk aan stofzuigen onder schooltijd.  Het klinkt misschien logisch, maar vaak denk je niet aan deze alledaagse dingen.  Rust betekent ook dat  uw kind aan een opgeruimd bureau studeert, want een opgeruimde plek zorgt voor rust in het hoofd.

3. Zorg voor ontspanning

Veel kinderen zijn voor en tijdens het examen nerveus, hebben slaapgebrek, slechte eetlust of andere symptomen.  Zorg dat uw kind ook de rust neemt om leuke dingen tussendoor te doen. De hele dag leren tot in de late uurtjes is ook niet goed. Daarom is een goede planning zo belangrijk. Een goede planning maakt ook tijd voor vrije tijd en ontspanning. Frisse lucht is namelijk erg goed en kan het hoofd even leegmaken!

4. Blijf op de hoogte van de nieuwe regels van het examen

Het is natuurlijk leuk om zelf ook op de hoogte te zijn van de regels van het examen of misschien wel veranderingen. Op www.eindexamen.nl kunt u de regelgeving van het officiële examen bekijken.  Zo bent ook u op de hoogte.

5. Neem actie als uw kind moeite heeft met de stof

Neem op tijd actie als u vroegtijdig merkt dat uw kind moeite heeft met een vak en er slecht voor staat. Bekijk eens wat de opties zijn. Vakinhoudelijke bijles of examentraining is zo geregeld. Maar wacht niet te lang en laat uw kind niet onnodig ‘struggelen’ met een vak. Zo zorgt u ervoor dat uw kind niet gestrest het examen in gaat en dat geldt ook voor u. 

6. Gezonde voeding

Zorg voor gezonde maaltijden tijdens het examen. En eet misschien de avond voor een examen geen zware maaltijd. Zorg voor veel fruit en groente en laat uw kind genoeg drinken. Zorg ook dat uw kind goed heeft ontbeten voordat die de deur uit gaat. Kinderen hebben vaak de neiging om niet te ontbijten, terwijl dit zo belangrijk is en al helemaal tijdens het examen. Een knorrende maag tijdens het maken van het examen leidt alleen maar af!

Wij hopen dat u en uw kind ontspannen en met goed zelfvertrouwen het eindexamen in gaat. Mocht uw kind hulp nodig, dan kunt u ons altijd bellen. Wij geven in april en mei weer examentrainingen!

 


eindexamen
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht