Voorbereiding op de Citotoets

Voorbereiding op de Citotoets

Door: Maltha studiecoaching op 8 dec 2021

Voor veel leerlingen is de periode rondom de Citotoets een spannende tijd. Leerlingen in groep 8 hebben het gevoel dat er veel van de eindtoets afhangt en willen dan ook hun uiterste best doen. Maar ook voor ouders is het lastig om hun kind daarbij te helpen en ondersteunen.

Informatie Citotoets

Het Cito staat voor het centraal instituut voor toetsontwikkeling. De Cito Centrale Eindtoets Basisonderwijs, is een toets van Het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling ofwel Cito. De Centrale Eindtoets test wat een leerling in zijn basisschooltijd heeft geleerd. Deze toetsen worden al vanaf de kleuterklas afgenomen. De Centrale Eindtoets in groep 8 bepaalt het uiteindelijk niveau van een leerling. Hiermee wordt dus gemeten wat een leerling precies geleerd heeft en welk niveau binnen het voortgezet onderwijs het beste bij de leerling past (vmbo, havo of vwo). De Centrale Eindtoets duurt drie dagdelen en bestaat uit ongeveer 200 vragen.

Gesprekken voeren

Een belangrijke tip voor ouders is: praat met je kind. Leg uit waarom hij/zij de toets moet maken. Er wordt gekeken naar wat het kind de afgelopen tijd heeft geleerd en welk type onderwijs het best bij het kind past. Het gaat er dus niet om dat er een hele hoge score wordt gehaald op alle onderdelen maar dat ze laten zien wat ze op dat moment in huis hebben. Het is ook belangrijk om duidelijk te maken dat er niet alleen naar de Citotoets wordt gekeken maar dat ook het oordeel van de juf of meester belangrijk is. Zij hebben namelijk een breder beeld van wat een kind allemaal in huis heeft.

Uitrusten

Het is belangrijk dat je kind in de week van de Citotoets genoeg slaapt. Minimaal 8 uur slaap is echt nodig. Een goede nachtrust bevordert de prestatie. Ook is het belangrijk om te ontspannen. Laat je kind zijn/haar hoofd leegmaken door samen een spelletje te doen, te bewegen of gezellig samen televisie te kijken. Innerlijke rust zorgt namelijk voor een goede concentratie. Het is dus niet nodig om op het laatste moment nog inhoudelijk extra te laten oefenen van de Citotoets. In de toets komt namelijk de stof aan de orde die ze geleerd hebben op de basisschool. Daarnaast is het dus belangrijk dat je kind zo ontspannen mogelijk deze periode van toetsen ingaat en de druk van extra oefenen draagt daar dus niet aan bij.

Tips voor tijdens de toets

  • Neem de tijd om je toets te maken. Zowel voor het lezen van de tekst als voor het lezen van de vragen
  • Sla een vraag over als je er niet uitkomt. Laat dit even rusten en kijk er later nog eens naar. Soms weet je dan wel opeens het goede antwoord. Let wel op dat je deze vraag niet vergeet
  • Vul altijd een antwoord in, ook als je het antwoord echt niet weet
  • Eet en drink gezond. Dit verhoogt je denk- en concentratievermogen

Tips voor na de toets

  • Komt je kind thuis na het maken van een onderdeel, toon dan belangstelling
  • Neem de toets door. Vraag hoe het ging en hoe je kind de toets heeft ervaren door gevoelens te delen
  • Vier dat een onderdeel erop zit. Vervolgens kun je weer samen ontspannen
  • Vier het als de hele toets achter de rug is. Laat het merken dat je trots bent
  • Bespreek dat het geen zin heeft om tot de uitslag in de stress te zitten. Dit heeft geen effect op de eindscore en is dus verspilde energie

Met behulp van bovenstaande tips kun je als ouder(s) je goed voorbereiden samen met je kind op de Cito eindtoets. Probeer vooral er rustig met je kind over te praten en samen lekker te ontspannen dan komt het allemaal goed.

 

Zijn jullie al helemaal ready voor de Cito eindtoets? Heeft u een vraag voor ons, stel deze hier!


VoorbereidingopdeCitotoets
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht