Hoe maak je het beste een dagplanning van je huiswerk?

Hoe maak je het beste een dagplanning van je huiswerk?

Door: Maltha studiecoaching op 5 jan 2021

Om overzicht te krijgen en houden over je huiswerk kan het maken van een dagplanning goed helpen. Maar hoe pak je dit aan? En waar moet je rekening mee houden? In deze blog zullen de belangrijkste tips voor het maken van een dagplanning besproken worden.

Overzicht krijgen

Voordat je kunt beginnen met het maken van de dagplanning is het belangrijk om te weten wat je precies moet doen. Veel scholen maken gebruik van Magister of een soortgelijke site waar het huiswerk in wordt genoteerd. Het is handig om deze site er bij te pakken en eerst het huiswerk voor de volgende dag te bekijken. Wanneer je het huiswerk voor de volgende dag duidelijk hebt, kun je verder kijken naar de rest van de week. Let hierbij op toetsen waarvoor je vast kunt gaan leren of grote opdrachten die je niet in één dag kunt maken.

Prioriteiten stellen

Bij het bepalen van de volgorde van je planning zijn een aantal punten belangrijk. Ten eerste, begin met het huiswerk voor de volgende dag, dit moet namelijk als eerste af zijn. Daarna kun je de voorbereidingen voor toetsen en grote opdrachten inplannen.

Ten tweede is het belangrijk dat je bij het bepalen van de volgorde oplet dat je niet twee talen achter elkaar inplant. Dit kan snel tot verwarring leiden waardoor je de talen door elkaar gaat halen. Wissel talen, exacte vakken en tekst vakken dus af.

En tot slot, bewaar de moeilijke of minder leuke vakken niet tot het einde van de dag. Na een dag leren en huiswerk maken zal je concentratie en motivatie waarschijnlijk wat afnemen, het is niet fijn om dan nog te moeten beginnen met het vak waar je het meeste tegenop ziet. Het is dus beter om te beginnen met de moeilijke vakken wanneer je nog fris bent.

Tijd

Bedenk voordat je begint met het maken van je huiswerk hoe veel tijd je per vak nodig hebt. Dit werkt motiverend, omdat je weet wanneer je ongeveer klaar zult zijn. Let hierbij wel op dat het reële tijdsindicaties zijn. Wanneer je de tijd te ruim inschat kun je bijvoorbeeld langzamer gaan werken doordat je jezelf te veel tijd hebt gegeven. Wanneer je jezelf te weinig tijd geeft kun je echter stress ervaren en jezelf teleurstellen.

Afvinken

Wanneer je planning af is, kun je aan de slag gaan. Houd bij wat je al af hebt, door bijvoorbeeld vinkjes te zetten of de taak door te strepen. Dit geeft een voldaan gevoel, omdat je ziet wat je allemaal al gedaan hebt!

Bij het maken van een dagplanning moet je dus met best veel aspecten rekening houden. De belangrijkste zijn: Zorg dat je goed weet wat je moet doen, let op de volgorde en maak reële tijdsindicaties. Lukt het jou om een goede dagplanning te maken? Of heb je nog vragen? Laat het ons weten.


dagplanninghuiswerkplanning
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht