Leertips voor zaakvakken

Leertips voor zaakvakken

Door: Maltha studiecoaching op 1 sep 2020

Bij vakken zoals geschiedenis moet je veel tekst kennen. Naast het kennen van de tekst moet je deze informatie ook kunnen toepassen door bijvoorbeeld vragen over het onderwerp te beantwoorden. Dit soort vakken noem je zaakvakken: het zijn combinaties van leren en oefenen. Veel leerlingen leren dit soort teksten door veel te lezen. Ze zijn vaak uren bezig met het opnieuw doorlezen van de tekst. Tijdens de toets komen ze erachter dat ze de stof toch niet goed genoeg kennen, ondanks hun harde werk. Herken je dit? Hieronder leggen we uit hoe je wél effectief voor de zaakvakken leert.

Stap 1: Het begrijpen van de stof

Kijk als eerst naar de kopjes en plaatjes. Lees de inleiding. Waar denk je dat de tekst over gaat? Dit helpt je om de belangrijke informatie te herkennen. Lees vervolgens de tekst volledig door. Als je mag schrijven in de tekst, kan het helpen om belangrijke informatie te markeren. Als iets niet duidelijk is, schrijf je dit op. Stel hier vragen over aan je docent/klasgenoten of zoek extra uitleg op internet op. Zo staan er van veel vakken uitlegfilmpjes op youtube. 

Stap 2: Samenvatten van de stof

Door het samenvatten van de stof leer je verbanden te leggen tussen informatie. Je bekijkt wat het belangrijkste is en wat minder belangrijk is. Samenvatten kan op verschillende manieren. Je kunt natuurlijk een samenvattende tekst schrijven, maar je kan ook een samenvatting in steekwoorden, een mindmap of flitskaarten maken.

Stap 3: Leren van de stof

Als je een tekst leest, onthoud je niet meteen alles. Hoe langer en moeilijker een tekst is, des te langer het duurt voordat de informatie in je geheugen zit. Bovendien leer je door te lezen hooguit de tekst te begrijpen; je weet het alleen op kennisniveau. Op toetsen wordt juist vaak naar het toepassen van de informatie gevraagd. Je moet bijvoorbeeld de oorzaken, of gevolgen kennen, of verschillen en overeenkomsten. Je moet dus niet alleen de stof kennen, je moet het ook kunnen toepassen. Het allerbelangrijkste is dat je de stof veel moet herhalen. Alleen dan komt het in je langetermijngeheugen en zal je de stof onthouden.

Een tekst leren kan je bijvoorbeeld doen door jezelf te overhoren door middel van het bedenken van vragen, jezelf te overhoren met flitskaarten of jezelf te overhoren door het hardop uit te leggen.

Stap 4: Oefenen van de stof

Nu je de stof kent, is het belangrijk om te oefenen met het beantwoorden van vragen. Op deze manier weet je of je bijvoorbeeld de stof ook kunt toepassen. Bovendien leer je zo hoe je je antwoord moet formuleren. Je kunt op verschillende manieren oefenen met de stof:

  1. Bedenk eigen vragen
  2. Maak de opdrachten in je werkboek. Je kunt bijvoorbeeld moeilijke huiswerkopgaven nog een keer maken of extra huiswerkopgaven die niet waren opgegeven
  3. Maak een oefentoets
  4. Maak online oefenopgaven. Voor veel vakken zijn online oefenopgaven te vinden

Heb jij hulp nodig bij het leren toepassen of samenvatten van zaakvakken? Onze vakdocenten staan voor je klaar voor als jij bijles nodig hebt! 


leertipszaakvakken
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht