Leertips Geschiedenis

Leertips Geschiedenis

Door: Maltha studiecoaching op 19 nov 2019

Geschiedenis: je vindt het super interessant óf mega boring. Ikzelf vond altijd dat geschiedenis hartstikke boeiend kon zijn, mits er levendig over verteld of geschreven werd. Maar dan nog kan het totaal niet bij jouw interesses aansluiten natuurlijk.

Alleen is wel een verplicht vak én een echt ‘leervak’: je komt er niet met alleen een trucje doorheen. Je zal er dus vroeg of laat toch echt voor moeten leren! Deze blog geeft je een aantal handvaten om het vak Geschiedenis goed door te komen.  

Paragrafen samenvatten

Onderscheid de hoofd- van bijzaken. Vaak staan in de eerste en laatste zin van een alinea de belangrijkste boodschappen. Probeer kritisch te kijken naar wat weggelaten kan worden in je samenvatting; de hoofdzaken moet je weten en zelf daarbij een voorbeeld kunnen geven en uitleggen. Denk ook aan belangrijke personen die genoemd worden; wie wordt wanneer genoemd en wat voor een rol had diegene? Op deze manier kan je het verhaal voor jezelf ook levendig maken, wat wellicht helpt met onthouden en verbanden leggen. Een mindmap van je samenvatting is ook een goed hulpmiddel om verbanden duidelijk te krijgen. 

Maak een tijdbalk

Maak een lange tijdbalk en zet daarin de belangrijkste gebeurtenissen plus jaartallen. Zelf tekenen en schrijven is sowieso een goede strategie om te leren en op deze manier maak je het extra inzichtelijk voor jezelf. Twee vliegen in een klap dus!  

Zorg dat je alle begrippen kent

Vaak staan de belangrijkste begrippen die je moet kennen dikgedrukt in de tekst. Maak hiervan een begrippenlijst. Werk eventueel met kleur als dat voor jou helpt. Elk onderdeel/ thema/ personen/ tijd, kun je dan een eigen kleur geven. Laat deze kleur terugkomen in je tijdbalk en wellicht valt je dan al het een of ander op!

Leg verbanden

Probeer aan de hand van je samenvatting, mindmap, tijdbalk en begrippenlijst verbanden te ontdekken. Wellicht gebeurt dit al door het gebruik van kleuren per thema of personen. Er worden bij Geschiedenis sowieso vragen op de toets gesteld waarbij je verbanden moet kunnen leggen. Vaak zijn dit de vragen waar je de meeste punten mee kan behalen, dus het is belangrijk dat je deze verbanden ziet en kunt verklaren!

Herhalen, herhalen, herhalen

Dit punt is natuurlijk al vaker genoemd, maar de kracht van herhaling is echt belangrijk om goed en efficiënt te leren. Door veel te herhalen ga je ook vanzelf de verbanden zien, en dat helpt weer om het makkelijk en beter te onthouden.

Oefen met vraagstellingen

Een aantal vragen kun je verwachten, zoals een vraag over een belangrijk begrip. Maak in elk geval de oefenvragen die in het boek staan. Kijk ook goed in je werkboek welke onderwerpen er in de opgaven terugkomen. Deze zijn blijkbaar belangrijk!

Ook kan het helpen om zelf een aantal overhoorvragen te maken, daardoor ga je zelf ook op een bepaalde manier over de stof nadenken. Dat helpt tijdens het leren. Plus, je kan jezelf laten overhoren als je klaar denkt te zijn met leren.

 

Misschien zijn deze artikelen ook interessant:


LeertipsGeschiedenis


* = verplicht