5 tips om je te ontspannen

Door: Maltha studiecoaching op 2 jan 2019

Heb jij dat ook wel eens? Zo druk zijn dat je voor je gevoel ook geen tijd meer hebt om te ontspannen. Toch is het juist dan super goed om toch even de tijd voor jezelf te nemen! Wij begrijpen dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan, dus lees snel welke tips wij hebben voor jou!

Ontspannen via je ademhaling

Wanneer je heel druk bent in je hoofd, ben je dit waarschijnlijk op meer plekken binnen het lichaam. Zo kun je onbewust en ongemerkt een te hoge ademhaling hebben. Door een paar keer flink in te ademen en rustig uit te ademen via je buik, kun je je ademhaling controleren, rustiger maken en daardoor ontspannen. Probeer in eerste instantie 4 seconde door je neus diep in te ademen (zo diep dat je je longen voelt rekken) en gecontroleerd via je buik weer 4 seconde uit te ademen. Herhaal dit vervolgens 6 tot 10 keer. Het gaat waarschijnlijk in het begin nog niet vanzelf, maar blijf net zolang oefenen totdat het wel vanzelf gaat. Probeer dit vervolgens uit te breiden naar een langere periode; bijvoorbeeld 6 tot 10 keer per minuut gedurende 8 minuten.
Deze oefening kun je altijd en overal toepassen om je wat minder gespannen te voelen!

Ontspannen door aan te spannen

Een andere bekende techniek om jezelf te ontspannen is door elk lichaamsonderdeel een tiental seconde aan te spannen. Lees hier hoe je dat doet!

  • Begin bij je rechterhand: maak een vuist en span deze 10 seconde aan. Ontspan hem en herhaal dit nog een keer;
  • Vervolgens ga je door naar je rechterarm: maak een spierbal en span deze aan. Ontspan en herhaal dit weer. Vervolgens doe je hetzelfde bij je linkerhand en linkerarm;
  • Dan je hoofd: trek je wenkbrauwen 5 seconden op en laat los, herhaal dit. Knijp je ogen 5 seconden dicht, doe ze open en herhaal dit. Vervolgens doe je je kiezen op elkaar en trek je 5 seconden je mondhoeken naar achteren. Ontspan en herhaal dit weer; 
  • Vervolgens je nek: draai je hoofd langzaam naar rechts en terug, dan naar links en weer terug. Herhaal dit 3 keer;
  • Dan je schouders: trek ze flink omhoog en houd dit 10 seconden vast, ontspan en herhaal. Trek dan je schouders naar achteren en houd dit 10 seconden vast. Ontspan weer en herhaal het nog een keer; 
  • Tot slot je buik: maak je buik zo dik mogelijk, ontspan en herhaal weer. Trek vervolgens je buik in, ontspan en herhaal dit weer.

Even helemaal niets

Probeer eens een paar minuten aan helemaal niets te denken. Het lijkt simpel, maar het is nog best moeilijk om aan niets te denken. Probeer het maar eens. Lukte het je om je gedachten even ‘uit’ te zetten? Vaak gaan je gedachten automatisch aan de loop. Om echt aan niets te kunnen denken, moet je je gedachtes kunnen bijsturen en dat zul je moeten trainen, net als de ontspanningsoefeningen. Wanneer het je een paar minuten lukt, zul je merken dat het heel rustgevend werkt voor het brein. Probeer jij het ook nog eens?

Beweeg!

Het tegenovergestelde van de tip hiervoor: ga een rondje lopen of rennen, in ieder geval: beweeg! En dan het liefste buiten. Frisse lucht en daglicht werkt voor de meeste mensen namelijk erg ontspannend. Ook is het goed om je ogen even te ontspannen door achter je apparaten vandaag komen. Een rondje van 5 minuten is vaak al genoeg! Neem dit soort pauzes dus ook in je planning mee. Naast het feit dat het ontspannend werkt, creëer je juist tijdens dit soort wandelingetjes de beste ideeën!

Muziek & humor

Wie herkent dat gevoel niet: je helemaal relaxt voelen na een lachbui door een hilarisch filmpje of door een heerlijk nummertje. Humor en muziek is ook ideaal voor in je studeerpauzes. Daarbij geldt: Youtube is your best friend! Zoek in je pauzes je favoriete artiest, cabaretier of happy song op en geniet voor een paar minuten. Of kijk eens een grappige vlog; ook deze werken erg ontspannend!
Weet je dat je standaard een lachbui krijgt bij die ene vriendin? Zoek die dan op! Door deze afleiding denk je alleen maar aan leuke dingen, en dus niet aan de dingen die je stress opleveren.

Probeer deze oefeningen eens voor het leren en maken van je huiswerk en tussen het leren voor toetsen door. Wij zijn erg benieuwd naar de resultaten! Hoe ontspan jij het best? Laat het ons weten in de comments!


ontspannen* = verplicht