Hoe overleef ik de kerstvakantie?

Door: Maltha studiecoaching op 20 dec 2018

Ieder jaar is het weer een gepuzzel om alles in de periode voor de kerstvakantie af te kunnen ronden. Sinterklaasavond, kerstontbijt, jaarafsluiters... En dan wordt er vaak ook nog een toetsweek ingepland! Iedereen leeft toe naar de kerstvakantie, want: eindelijk rust en tijd voor jezelf! Toch blijkt die vakantie vaak een periode waarin heel veel te doen is…

Vaak blijft het reguliere huiswerk namelijk doorgaan of is al dan niet door jezelf uitgesteld naar de kerstvakantie, want dan heb je rust en tijd. Dan gaat het toch allemaal veel sneller, dus waarom ook niet wachten tot het vakantie is?! Daarnaast heb je vast aan het begin van het jaar gedacht dat je in de kerstvakantie wel tijd hebt om je boeken voor de boekenlijst te lezen, want: rust en tijd.  Ook staan er vaak allemaal leuke dingen op de planning voor in de vakantie, want: rust en tijd.  Kortom, uiteindelijk is die kerstvakantie alweer helemaal volgepropt en is het zo weer voorbij zonder dat je echt tot rust bent gekomen!

Plan en ontspan!

Maak gelijk in het eerste weekend van de kerstvakantie een overzicht van alles wat je af moet hebben na de vakantie. Bedenk voor jezelf wat je liever wilt: een paar dagen knallen en daarna vrij, of elke dag een beetje werken en een beetje tijd om te ontspannen. Want, vergeet vooral niet te ontspannen in de vakantie, daar is die ook voor bedoeld!  Zet daarom alle leuke dingen (vergeet de feestdagen niet!) op een rijtje en noteer welke films of series je graag wilt zien.  Probeer zo nauwkeurig mogelijk de tijden in te schatten van alle activiteiten. Schrijf vervolgens per dag wat je gaat doen aan schoolwerk, hoelang je denkt hiermee bezig te zijn en bekijk dan hoeveel ruimte je over hebt om andere leuke dingen in te plannen.  Bedenk ook alvast waar je je huiswerk gaat doen: In de woonkamer waar anderen gezellig aan het chillen zijn of kun je beter een rustig (vast) plekje opzoeken? 

Wanneer je elke dag een beetje huiswerk wilt maken, en dus je huiswerk over heel de vakantie spreidt, bedenk dan ook alvast wanneer je dat gaat doen en wat je als ontspanning de rest van de dag gaat doen.  Wanneer je een paar dagen lang volle bak ertegen aan gaat en dus alleen maar met school bezig bent, vergeet dan niet genoeg pauzes in te plannen! Door te ontspannen geef je je brein de ruimte om je leerwerk goed op te slaan. Tijdens rust momenten worden allerlei nieuwe verbindingen aangemaakt.[1] Rust is dus essentieel voor je leerwerk!

Wanneer je op vakantie gaat, blijft je huiswerk natuurlijk ook gewoon staan. Ook hier is het handig om van tevoren een realistische dagplanning te maken en een rustig plekje op te zoeken waar jij de hele vakantie je werk maakt en waar je zo min mogelijk gestoord wordt. 

Kortom, er is genoeg te doen in de kerstvakantie! Hoe ga jij de drukke kerstvakantie overleven? Hoe pak jij dat aan? Heb jij nog tips voor medestudenten?

Wij wensen je alvast heel veel succes en hele fijne feestdagen toe!

 

Crone, E. (2018). Het puberende brein: Over de ontwikkeling van de hersenen in de unieke periode van de adolescentie. Prometheus.


studietipskerstvakantie* = verplicht