Slechte cijfers op het eerste rapport, wat nu?

Door: Maltha studiecoaching op 7 nov 2018

De zomervakantie is alweer een tijdje voorbij en de eerste toetsen zijn geweest. Maar wat nou als de cijfers op het eerste rapport tegenvallen? Lees hieronder hoe je daar zowel als leerling als ouder mee om kunt gaan!

Keep calm!

Slechte cijfers op het eerste rapport zijn misschien even schrikken, maar zijn nog geen ramp! Op de meeste scholen krijgen kinderen 3 of 4 keer per jaar een rapport mee naar huis. Het eerste rapport zegt dus nog maar weinig over het cijfer aan het einde van het schooljaar. In de meeste gevallen hoeven slechte cijfers op het eerste rapport niet te betekenen dat het einde zoek is.

Waar komt het slechte cijfer vandaan?

Ga samen eens kijken waardoor er slechte cijfers op de lijst staan. Komt het bijvoorbeeld doordat je een toets gemaakt hebt op een moment dat je niet helemaal lekker in je vel zat? Heb je een keer niet goed genoeg geleerd? Of heb je met een bepaald vak specifieke moeite? De oorzaak van de slechte cijfers zijn natuurlijk ook aanleiding voor de vervolgstappen die eventueel genomen moeten worden, dus het is belangrijk erachter te komen waardoor het cijfer tegenvalt.

Wat kunnen we eraan doen?

Als je denkt dat er meer aan de hand is dan dat je een toets een keer niet zo goed gemaakt heb, is het raadzaam om eerst op school te gaan praten. Dit kan met een mentor, maar natuurlijk ook met de docent van het betreffende vak. Zij kunnen meer vertellen over hun ideeën achter het cijfer, en waardoor zij denken dat het cijfer tegenvalt. Daarnaast kunnen zij ook praktische tips geven over hoe je het leren aan moet pakken, of op welke onderdelen je je vooral nog op moet focussen.

Zijn er moeilijkheden met een specifiek vak, dan kunnen bijlessen misschien wel een oplossing zijn. Bijlessen kunnen je helpen de stof beter te begrijpen, te verwerken en te leren.

Richten de problemen zich niet specifiek op één bepaald vak, maar heb je meer moeite met het leren zelf? Dan kan studiecoaching of huiswerkbegeleiding misschien wel een oplossing zijn! Bij studiecoaching ga je kijken naar je studievaardigheden. Er wordt aandacht besteed aan onder andere studiemethodieken, werkhouding, het maken van planningen, samenvattingen en het maken van overhoorvragen.

Bij huiswerkbegeleiding ga je begeleid met je huiswerk aan de slag. Ook hierin krijg je diverse studievaardigheden aangeleerd, maar dit wordt gedaan binnen je eigen studieritme wat je aan gaat leren. Dit vaste ritme leert je beter en efficiënter te leren, wat je hopelijk ook terug ziet in je cijfers!

We hebben dus gezien dat er verschillende oorzaken kunnen zijn voor het behalen van een slecht cijfer. Probeer als ouder of als leerling niet in paniek te raden, maar ga eerst eens kijken wat er voor het cijfer gezorgd heeft. Mochten jullie er samen niet uitkomen, ga dan eens een gesprek aan op school of kijk op onze site voor alle mogelijkheden die er voor jullie zijn!

 

 


slechtecijfersrapport* = verplicht