Voldoende slaap belangrijk voor de schoolprestaties

Voldoende slaap belangrijk voor de schoolprestaties

Door: Maltha studiecoaching op 9 nov 2017

Je herkent het vast als ouder van een kind in de puberteit. Ze gaan later naar bed en hebben meer moeite met opstaan in de ochtend. Pubers hebben echter een grote behoefte aan voldoende slaap. Een tekort aan slaap kan namelijk leiden tot concentratieproblemen, vermoeidheid en verminderde schoolprestaties.

Slaapbehoefte puber

In de puberteit verandert het slaapritme van een puber. Het hormoon melatonine, wat zorgt voor slaperigheid, wordt steeds later afgescheiden in de hersenen. Pubers worden hierdoor later moe en gaan later naar bed. Als ze in eenmaal in bed liggen, hebben ze soms ook moeite met in- en doorslapen. Het lastige is dat pubers echter wel behoefte aan voldoende slaap hebben om goed te kunnen functioneren.

Slaaphygiëne

Om pubers te helpen toch voldoende slaap te krijgen is het belangrijk voor een goede slaaphygiëne te zorgen. Slaaphygiëne zijn gewoonten voor of tijdens het slapen. Een goede slaaphygiëne helpt bij het in- en doorslapen. Bij een goede slaaphygiëne zijn de volgende tips belangrijk:

1. Hou zoveel mogelijk regelmatige bedtijden aan.
2. Vermijd cafeïne ’s avonds.
3. Vermijd een uur voor het slapengaan mentale of fysieke inspanning.
4. Beweeg voldoende overdag.
5. Zorg voor een donkere, koele en rustige slaapkamer.
6. Kijk een uur voor het slapengaan niet meer televisie, op een mobiel of op een tablet.

Voldoende slaap voor schoolprestaties

Uit onderzoek blijkt dat voldoende slaap zorgt voor een betere concentratie en betere schoolprestaties. Wanneer uw kind slaaptekort heeft, is het verstandig om de gevolgen te bespreken met uw kind. Op deze manier kunt u uw kind motiveren voor een goede slaaphygiëne. Leg aan uw kind uit dat voldoende slaap helpt bij de concentratie en dus bij het leren en maken van huiswerk.

Voldoende slaap belangrijk?

Concluderend kunnen we dus stellen dat voldoende slaap belangrijk is voor de schoolprestaties en te stimuleren valt door een goede slaaphygiëne. Heeft uw kind ook een slaaptekort? Heeft dit volgens u invloed op de schoolprestaties? Hoe helpt u uw kind om voldoende slaap te krijgen? Laat het ons weten.

 


voldoendeslaapschoolprestaties
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht