Een slecht rapport! Wat nu?

Een slecht rapport! Wat nu?

Door: Maltha studiecoaching op 24 okt 2017

Het schooljaar is nog niet begonnen of er worden al weer schriftelijke overhoringen en repetities ingepland. Voordat je het weet zit je er weer midden in! Het duurt dan ook niet lang voordat je je eerste rapport mee naar huis krijgt. Maar wat nou als het rapport niet is wat je gehoopt had?

Een slecht rapport krijgen is nooit leuk. Vraag je eerste af wat de oorzaken kunnen zijn voor je slechte rapport. Klopte je planning voor de toetsen? Ben je op tijd begonnen met leren? Snapte je de leerstof? Speelde er misschien iets, waardoor jij je deze periode minder goed kon concentreren? Als je op deze vragen antwoord hebt, dan kun je vooruit kijken naar wat je vanaf dan anders gaat doen. Je wil je gemiddeldes op je volgende rapport namelijk wel omhoog halen!

Moeilijke vakken

Bekijk voor jezelf welke vakken je moeilijk vindt. Hier moet je het volgende blok extra aandacht aan besteden door bijvoorbeeld meer tijd te besteden aan je huiswerk. Vraag om extra verduidelijking in de les en herhaal de leerstof vaak. Op die manier snap je de leerstof beter en kun je de vragen op de toets beter beantwoorden.

Vraag om hulp

Wees niet bang om hulp te vragen! Er zijn genoeg mensen die jou willen helpen bij het beter begrijpen van de stof. Wanneer je iets niet snapt in de les, kun je vragen om verduidelijking aan je docent. Buiten je lessen om heb je genoeg klasgenoten die antwoord kunnen geven op je vraag. Daarnaast staan ouders staan er vaak voor open om je te helpen.

Plannen!

Begin op tijd met leren en hak de leerstof in kleine stukjes. Elke dag één paragraaf leren werkt beter dan alles in een keer! Begin minimaal 5 werkdagen van te voren met het leren voor je toets, en bij moeilijke vakken zelfs nog eerder. Wanneer je op tijd begint, herhaal je de stof vaker waardoor het beter in je geheugen blijft hangen. Je hebt dan genoeg tijd om hulp te vragen wanneer je de leerstof niet helemaal begrijpt.

Bekijk je toets

Wanneer je een cijfer terug krijgt voor je toets, is het heel belangrijk om niet alleen naar het cijfer te kijken, maar ook naar de toets zelf. Zo krijg je inzicht in de fouten die je hebt gemaakt. Als je bijvoorbeeld ziet dat je veel fouten hebt gemaakt bij de open vragen, kun je die voor een volgende toets extra oefenen.

Na een slecht rapport de handdoek in de ring gooien? Nooit doen! Wat zouden jullie doen als je een slecht rapport krijgt? Of wil je misschien hulp bij het leren; dan wel vakinhoudelijk, dan wel vakoverstijgend? Wij zijn er voor je!

 


slechtraport
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht