De voordelen van remedial teaching

De voordelen van remedial teaching

Door: Maltha studiecoaching op 19 okt 2021

Remedial teaching is inmiddels niet meer weg te denken binnen het primair onderwijs, maar het roept tegelijkertijd voor velen nog vragen op. ‘Wat houdt remedial teaching namelijk precies in?’, ‘Voor wie is remedial teaching bedoeld?’ of ‘Wat zijn de voordelen van het starten met remedial teaching?’ U leest het allemaal hier.

Wat houdt remedial teaching in?

De term remedial teaching is van Amerika naar Nederland overgewaaid in de jaren 50. Wanneer de term letterlijk wordt vertaald spreekt men van ‘Remediërend onderwijs’, waarbij remediëren ‘genezen’ of ‘beter maken’ inhoudt. Dit is dan ook het doel van de begeleiding. Het wegwerken van leerachterstanden of leermoeilijkheden van het kind. Dit wordt gedaan door het aanbieden van extra uitleg en oefeningen veelal in een één op één begeleidingsvorm.

Voor wie is remedial teaching bedoeld?

Remedial teaching is allereerst geschikt voor kinderen die moeite hebben om binnen het regulier onderwijs mee te kunnen komen met de norm. Hierbij ligt vaak het tempo te hoog of hebben ze behoefte aan meer herhaling en diversiteit voordat de stof beklijft. Daarnaast biedt remedial teaching een uitkomst voor kinderen die onzeker zijn over hun eigen kunnen en hierin dus een extra duwtje kunnen gebruiken.

Voordelen

De voordelen van remedial teaching liggen allereerst op didactisch gebied. Leerachterstanden en leermoeilijkheden worden weggewerkt, zodat je kind goed meedraait in de klas. Daarnaast leren kinderen om op een andere manier naar de stof te kijken, door het aanbieden van extra uitleg en oefenmateriaal. De één op één begeleiding zorgt voor meer gerichte aandacht en een persoonlijke benadering, wat bevorderend werkt voor het welzijn van het kind. Het effect van remedial teaching werkt dus ook door op sociaal-emotioneel gebied. Uw kind doet succeservaringen op, waardoor hij of zij groeit op het gebied van zelfvertrouwen en hierdoor beter in zijn of haar vel zal gaan zitten. Het kleine extra duwtje is voor veel kinderen van grote waarde. Zeker in deze tijd, waarin er veel van ze wordt verwacht.

Wilt u weten of remedial teaching iets voor uw kind is? Neem dan gerust telefonisch, per e-mail of via de live chat contact met ons op - https://www.malthastudiecoaching.nl/ 


remedialteaching
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht