Een passieve puber, hoe ga je ermee om?

Een passieve puber, hoe ga je ermee om?

Door: Maltha studiecoaching op 20 mei 2021

In de huidige corona tijd is het niet makkelijk voor pubers. Het is sowieso al een moeilijke leeftijd waarin pubers soms met zichzelf worstelen en dan spelen nu ook nog de corona maatregelen een grote rol. Dit is extra lastig, want pubers mogen veel minder en een groot deel van de structuur valt weg. Pubers zijn daarbij moeilijk in beweging te krijgen om iets te gaan doen. Hieronder beschrijven we daarom een aantal suggesties om als ouder je puber weer goed te laten voelen en actief te maken!

Zorg voor structuur

Structuur is belangrijk in het leven, zeker bij pubers. In de huidige tijd met online lessen is dit echter vaak weggevallen. Leerlingen rollen uit bed en gaan, soms nog in pyjama, achter hun laptop zitten. Spreek tijden af waarop je puber doordeweeks moet opstaan, kijk bijvoorbeeld samen in het rooster hoe laat de lessen de volgende dag beginnen. Zorg dat ze weer een dagelijkse routine krijgen, zoals op normale schooldagen. Begin de dag met het aankleden en ontbijten samen met je puber. Er is ook minder structuur in het weekend, want door het wegvallen van sport en sociale contacten ontstaat er meer vrije tijd. Spreek in het weekend af om leuke activiteiten te ondernemen, zodat er in het weekend ook structuur is. Maak dus afspraken met je puber, maar probeer niet jouw wensen op te leggen. Bespreek vooral samen met je zoon/dochter wat zij willen, wat vinden zij redelijke afspraken?

Activeren

Een veel gehoord probleem is dat het doel weg lijkt te zijn bij pubers. Waar doet je puber het eigenlijk voor, hebben die online lessen wel nut? Probeer je kind te stimuleren en zelf te laten nadenken waarom de online lessen toch belangrijk zijn en welk doel ze hebben. Je kan je puber ook activeren door middel van een beloningssysteem. Met zo’n systeem kan positief gedrag worden gestimuleerd. Activeer ze ook om in beweging te komen. Een ommetje buiten is al een goede beweging. Frisse lucht is immers belangrijk voor het brein, zeker voor pubers. Dit zorgt voor betere concentratie en dat kan weer helpen bij de schoolwerkzaamheden.

Interesse

Toon interesse in je puber! Soms lijkt het of ze niks van je willen weten, maar ook passieve pubers verlangen naar contact. Ze hebben behoefte aan aandacht, vraag hoe het met ze gaat en luister vooral goed naar ze. Ze willen graag serieus worden genomen en hebben behoefte aan een luisterend oor.

Creëer overzicht

Creëer samen met je puber het overzicht. Wat vaak terugkomt is dat pubers het overzicht niet meer hebben en niet weten waar ze moeten beginnen. Inventariseer samen het schoolwerk in de digitale leeromgeving. Noteer vervolgens het huiswerk in de planning en bekijk wat prioriteit heeft. Samen kunnen jullie orde in de soms schoolse chaos creëren. Dit geeft pubers weer vooruitzicht en een doel.

Het is geen gemakkelijke tijd voor pubers, maar jij kan je kind helpen! Met kleine en simpele dingen kan jij je puber al ondersteunen, hoe lastig het misschien ook is probeer het gewoon.

Herken jij je zoon of dochter hierin? Laat het hieronder weten!


passievepuberstructuur
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht