Wat te doen met achterstanden op school?

Wat te doen met achterstanden op school?

Door: Maltha studiecoaching op 7 apr 2021

Achterstanden op school komen regelmatig voor en kunnen vervelende gevolgen hebben, zoals slechte cijfers en stress. Het is dus belangrijk dat deze achterstanden aangepakt worden. Hoe je dit het beste kunt aanpakken lees je in dit blog.

Inventariseren

Wanneer je het gevoel hebt of weet dat je een achterstand hebt opgelopen op school en hier graag iets aan wil veranderen, dan is de eerste stap om te inventariseren wat die achterstand precies is en hoe groot de achterstand is. Dit kun je doen door de stof van de afgelopen tijd door te lopen en te checken welke onderdelen je wel en niet begrijpt en welke opdrachten je al wel en welke je nog niet hebt gemaakt. Schrijf voor jezelf per vak op wat je achterstand inhoudt.

Plannen

Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat je achterstand inhoudt kun je beginnen met het maken van een planning om de achterstand weg te werken. Let er bij deze planning op dat je realistisch bent. Wanneer je achterstand meevalt kun je bijvoorbeeld een middag vrijmaken en je volledig op dat vak focussen, zodat je snel weer bij bent. Maar als je een grote achterstand hebt is het niet haalbaar om dit in een middag op te lossen. Gun jezelf de tijd om je achterstand in te halen, plan bijvoorbeeld dagelijks 30 minuten in om aan je achterstanden te besteden. Zet dan ook duidelijke doelen voor jezelf; wat wil je binnen die 30 minuten bereikt hebben?

Hulp vragen

Het is niet raar als je er tijdens het wegwerken van je achterstand achter komt dat je moeite hebt met bepaalde onderdelen, of misschien zelfs met allemaal. Aarzel dan ook niet om hulp te vragen. Vraag bijvoorbeeld of je leraar, je ouders of klasgenoten je willen helpen. Wij van Maltha studiecoaching kunnen je ook helpen met het bijwerken van je achterstanden. Dat kunnen we bijvoorbeeld doen met:

Achterstanden in de toekomst voorkomen

Nu je bezig bent met het wegwerken van je achterstand is het handig om ook te bedenken waardoor je deze achterstand hebt opgelopen. Want een achterstand voorkomen is fijner dat een achterstand wegwerken. De redenen voor een achterstand zijn heel persoonlijk en kunnen dan ook enorm uiteen lopen. Ben je bijvoorbeeld een tijdje ziek geweest, heb je niet goed je best gedaan of vind je de stof op school erg moeilijk? Probeer voor jezelf te bedenken wat voor jou de reden van je achterstand is en wat je hier in de toekomst anders in kunt doen. Als je hier in je eentje niet uitkomt geldt ook hier: Vraag om hulp.

Kortom, om achterstanden weg te werken kun je de volgende tips gebruiken: Bepaal je achterstand, maak een realistische planning en vraag om hulp wanneer je dit nodig hebt. Kun jij met deze tips aan de slag? Of heb je meer informatie nodig? Stel hier je vraag en we helpen je graag verder!


achterstanden
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht