Onze 5 tips waar je op moet letten in je examenjaar

Onze 5 tips waar je op moet letten in je examenjaar

Door: Maltha studiecoaching op 16 mrt 2021

Nadat je er jaren naartoe gewerkt hebt, is het zover: je zit in je examenjaar. Een belangrijk jaar, waarin je jezelf voorbereidt op het eindexamen. Die voorbereiding bestaat natuurlijk voor een groot deel uit leren, maar er is nog meer dat je in je examenjaar kunt doen om jezelf klaar te stomen voor het examen. Vijf tips op een rijtje!

Maak een langetermijnplanning

Als je zo snel mogelijk op een rijtje zet hoe je jaar eruit gaat zien, kan dit een hele hoop stress besparen. Zoek uit wanneer je boekverslagen moet inleveren, wanneer je toetsweken plaatsvinden en wanneer je je PWS moet presenteren. Vul deze dingen in op je planning. Zo kun je overige (lang lopende) opdrachten, zoals het schrijven van je PWS, om de drukke weken heen plannen. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan!

Eén ding tegelijk

De stof die je moet kennen voor je eindexamen, is een enorme berg. Omdat het onmogelijk is om alles in één keer in je hoofd te krijgen, kun je de stof het beste verdelen in stukken. Zo behoud je overzicht. Als blijkt dat je bepaalde onderwerpen nog niet goed beheerst, herhaal je die stof. Als je vroeg begint heb je de tijd, dus gebruik die ook!

Examenbundels

Schaf examenbundels aan! Hierin staan oefeningen en oude examens, gericht op het examen wat jij gaat maken. Een examenbundel is geordend op onderwerp, dus je kunt precies oefenen waar je nog moeite mee hebt. Daarnaast kun je ook gehele examens maken. Het is makkelijk om alle oefeningen voor een vak in één boek te hebben, zodat je er niet meer naar op zoek hoeft te gaan.

Kijk video’s!

In je schoolboeken en lessen wordt natuurlijk alles wat je moet leren uitgelegd. Maar op het internet zijn ook zoveel video’s waarin verschillende docenten allerlei onderwerpen bespreken! Als je een docent vindt die je fijn vindt uitleggen, zul je merken dat dit een hele goede manier van leren is. Ook als je een onderwerp moeilijk vindt, want je kunt oneindig terugspoelen! Een video kijken is vaak leuker dan het lezen van je boek, maar de stof blijft ook beter in je hoofd zitten.

Een fijne leerplek

Hoe rustiger je omgeving, hoe makkelijker het leren gaat. Zorg dat je thuis (of ergens anders, bijvoorbeeld in een bibliotheek) een werkplek hebt waar je je goed kunt concentreren. Hou deze plek netjes en schoon, zodat je niet afgeleid wordt. Zorg daarnaast dat je een goede stoel hebt, het niet te warm of te koud is en je genoeg (en goed) licht hebt in de ruimte. Zo kun je je tijd zoveel mogelijk effectief besteden!

Examenhulp?

Merk je nu dat het alleen toch niet zo goed gaat. En heb je moeite met het bolwerken van alles. Dan is misschien examentraining bij Maltha studiecoaching de oplossing voor jou om te slagen voor je examen. Onze ervaren studiecoaches staan voor je klaar. Of misschien heb jij moeite met één bepaald vak. Dan kan bijles een goede oplossing zijn. 

Mocht je nu niet in regio Utrecht wonen, waar wij van Maltha studiecoaching zijn gevestigd, maar wel hulp nodig hebben. Kijk dan eens bij onze online studievaardigheidstraining speciaal voor examenleerlingen. In deze training kom jij precies te weten hoe je moet leren voor je eindexamen! 

Zoals je ziet, is er genoeg te doen om je examenjaar goed te besteden! Vergeet je daarnaast ook niet een beetje te genieten van je laatste jaar op de middelbare school?


examenjaar
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht