Creatie zonder gezicht

Creatie zonder gezicht

Door: Willem Maltha op 20 nov 2020

Wij zijn createurs met de Mind, waarvan nooit zichtbaar en meetbaar wordt wat de positieve gevolgen zijn. Wat wij doen kan men niet zien, maar gaat veel meer om aanvoelen en ervaren. Wellicht moet ik het woord Mind even kort uitleggen. Bij het werken met jonge mensen op weg naar een mooie toekomst, ons dagelijks werk, zijn we bezig met het denkend, voelend en willend deel van de mens.

Een verandering van inzicht, een andere kijk op of weten waar de grenzen van jouw Mind liggen. De resultanten van deze inzet zijn nooit zichtbaar te maken. Tegen mijn collega’s zeg ik vaak: “Wij zijn cabaretiers en spelen voor lege zalen. Wil je applaus horen, dan ga je gauw achter de coulissen heel hard voor jezelf staan klappen en dan weer gauw het toneel op, want daar moet het gebeuren. En let wel, duidelijkheid, rechtvaardigheid en een gewillig oor kunnen niet zonder humor en een glimlach. Nooit vergeten.”

Natuurlijk zijn leerlingen en ouders dankbaar en natuurlijk doen wij ontzettend dankbaar werk, maar het is niet te meten, alleen te voelen. De glimlach die wij terugkrijgen en de dankbaarheid die door ouders of (oud) leerlingen wordt uitgesproken is voor ons de hoofdprijs. En toch is een pen maken makkelijker, het is zichtbaar, heeft al dan niet jouw gekozen kleur en schrijft wel of niet lekker. Een status quo zo u wilt, maar de Mindset en de jongere heeft niet alleen te maken met het verleden, het heden, maar juist ook met de toekomst. En we weten allemaal hoe onzeker die is. Doorzetten, willen leren van je fouten, je gedrag analyseren en daar wat mee doen, zijn zaken die leiden tot persoonlijke groei. De mens mag en ja moet fouten maken, mits deze ervan wil leren en het ziet als een groeiproces. Fouten maken is een must en van daaruit groeien is de mens eigen. Fouten maken wordt vaak gezien als zwakheid, maar is juist een enorm sterke kant en een voorwaarde om verder te groeien.

Allemaal zaken waar wij ons dagelijks mee bezig houden, maar wel een “creatie zonder gezicht”. Pas als je goed luistert hoor je het applaus.

Willem Maltha


Creatiezondergezicht
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht