Hoe kun je het beste een toets maken?

Hoe kun je het beste een toets maken?

Door: Maltha studiecoaching op 6 feb 2018

Misschien herken je het wel: je maakt een toets, maar je komt in tijdnood. Je hebt ineens nog maar 5 minuten, maar je moet nog 3 hele opgaven… Help! Dat is niet alleen heel vervelend, ook is het zonde. Zeker wanneer je het antwoord op die vragen wel weet. Hoe kan je dit voorkomen, of eigenlijk: hoe kan je het beste een toets maken?

Stap 1: verdeel je tijd op in 4 gelijke delen

De eerste stap is om te kijken hoe lang je hebt voor een toets. Wanneer je 60 minuten hebt voor een toets, dan heb je dus vier gelijke delen van 15 minuten.

Stap 2: eerste fase (neem de hele toets door en beantwoord de vragen die je al weet)

Nadat je hebt berekend hoeveel minuten je per fase hebt, start je aan fase 1. In deze fase begin je bij vraag 1 en neem je rustig alle vragen door. De vragen waar je direct al een antwoord op weet, beantwoord je alvast. Zet voor de lastige(re) vragen een sterretje of vraagteken, zodat je weet dat je nog naar deze vragen moet kijken.

Stap 3: tweede fase (besteed aandacht aan de vragen, waar je het antwoord niet meteen op wist)

Nadat je fase 1 hebt afgerond, begint fase 2. Je hebt opnieuw 15 minuten de tijd. In deze fase ga je wat dieper in op de vragen, waar je in fase 1 het antwoord nog niet op wist. Deze vragen kun je herkennen aan het sterretje of aan het vraagteken, die je er als het goed is bij hebt gezet. Aangezien er altijd vragen zijn waar je direct het antwoord op weet, zijn er in fase 2 in vergelijking met fase 1 minder vragen waaraan je aandacht moet besteden.

Stap 4: derde fase (besteed aandacht aan de vragen, waar je het antwoord nog niet op weet)

In de derde fase heb je weer 15 minuten de tijd om nog eens goed naar de lastige vragen te kijken. Doordat je nu weer goed met de stof bezig bent, zul je je vanzelf weer informatie herinneren. Je zal zien dat je alsnog wat vragen kan beantwoorden.

Stap 5: vierde fase (vul overal een antwoord in en indien er tijd voor is, controleer je antwoorden)

In de laatste fase zorg je dat je overal een antwoord hebt ingevuld. Hiermee voorkom je dat je niet aan vragen toe komt, waarvan je het antwoord wel wist. Mocht je dan nog tijd overhouden, is het verstandig om je antwoorden te controleren. Doe dit op twee manieren: beantwoord ik echt de vraag (als ze vragen wat 5x4 is, moet je niet 4x4 uitrekenen) en klopt mijn antwoord ook (5x4 is geen 22)?

Succes!

Probeer dit maar eens uit. Waarschijnlijk zul je zien dat je de toets op deze manier beter maakt. Heb je er moeite mee of heb je er vragen over, neem dan gerust contact met ons op!

 


Hoekunjehetbesteeentoetsmaken?
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht