Praktische tips bij leren met dyslexie

Praktische tips bij leren met dyslexie

Door: Maltha studiecoaching op 16 mei 2017

Je zit te zwoegen tijdens je toets Engels waar je de afgelopen dagen hard voor geleerd hebt. Tijdens het leren liep je ertegenaan dat je de woorden wel kende, maar tijdens het schrijven de letters steeds omdraaide. Je toets cijfer valt dan ook tegen. Balen, want je had zo goed geleerd! Hoe kun je jezelf daar nou wat beter in maken?

Wat is het probleem?

Als je dyslexie hebt is lezen, spellen en vervolgens het schrijven hartstikke moeilijk. Dat betekent niet dat je er de hersenen niet voor hebt!
In jouw geval doet de rechterkant van je hersenen beter zijn best dan de linkerkant. En laat daar nu juist het talencentrum zitten. Niet alleen met talen kun je problemen ondervinden. Ook het lezen van lange stukken tekst, zoals bij geschiedenis, duurt langer en is lastig. Je kunt echter wel een paar trucjes toepassen die het leerwerk makkelijker maken.

Talen: woorden leren en spelling

Bij het leren van woorden schrijf je de woorden over en controleer jezelf goed of je het woord echt goed over geschreven hebt. Laat ze eventueel door iemand nalezen, zodat je zeker weet dat je geen fouten hebt gemaakt. Een overhoorprogramma, zoals Wrts, zal een fout in de spelling gelijk aangeven. Dan heb je niemand nodig om je te laten controleren! Leer ook niet teveel woorden in één keer. Begin ruim op tijd, zodat je geen stress hebt op het laatste moment. En blijf herhalen! Langzaam maar zeker slijt de leerstof er wel in.

Zaakvakken: het lezen van lange stukken tekst

Het lezen van lange stukken tekst, zoals bij geschiedenis, is ook moeilijker als je dyslexie hebt. Een eerste tip: lees je leerwerk hardop voor. Je neemt dan goed in je op wat er staat, en zo leer je beter. Maak van lange stukken tekst een samenvatting of mindmap. Als je dan gaat leren voor de toets hoef je de lange stukken tekst niet steeds door te nemen. Wel heb je dan een overzichtelijke tekst. Een mindmap is schematisch en kun je waarschijnlijk beter onthouden. Verder kun je handige ezelsbruggetjes bedenken voor het leren van vervelende feitjes, of maak een liedje van ‘stamprijtjes’. Dat maakt het leren leuker en het terughalen van de informatie makkelijker. Maak je een werkstuk op de computer? Stel een duidelijk en groot lettertype in. Dat leest makkelijker, en kun je beter je fouten uit de tekst halen. Als je het uiteindelijk gaat printen kun je het type en de grootte van de letters nog veranderen.

En tot slot

Is het erg belangrijk om je tijd te nemen. Je hebt geen haast, zeker niet omdat je recht hebt op extra tijd tijdens je toets! Probeer zo relaxed mogelijk je toets te maken. Herken jij deze problemen? Hoe ga jij hiermee om? Misschien heb je nog andere tips… Zo ja, deel ze met ons!

 


dyslexiepraktischetips
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht