Cyberpesten

Cyberpesten

Door: Maltha studiecoaching op 26 apr 2016

Cyberpesten is een probleem van vandaag de dag. Volgens recente cijfers van het CBS wordt bijna 8% van de jongeren gepest op het internet. Bijna twee derde van de jongeren die vorig jaar te maken hebben gehad met cyberpesten is bekend met de dader.

Vormen van cyberpesten

Er zijn verschillende vormen van cyberpesten, te denken aan:
- laster;
- stalken en
- chantage.

Op nummer één van de meest voorkomende vormen van cyberpesten onder jongeren van 15 tot 18 jaar staat laster. Laster is bijvoorbeeld het plaatsen van kwetsende teksten op internetfora of profielsites, of het verspreiden van foto’s, filmpjes of roddel via het web. Bijna 5 procent van hen geeft aan hiermee te maken te hebben gehad. Dat is ruim 2,5 keer zo vaak als in de groep van 21- tot 25-jarigen. Daarbij komt cyberpesten meer voor bij meisjes dan bij jongens. Meisjes benaderen elkaar indirecter dan jongens.

Pestgedrag is überhaupt een probleem onder jongeren, maar cyberpesten is daarbij een aparte categorie. Cyberpesten is volgens de Bredase kinderpsycholoog Marjolijn van Loenhout een groeiend probleem vanwege de onzichtbaarheid. Op het schoolplein is pesten namelijk zichtbaar. Maar online is het veel lastiger hier grip op te krijgen. Ouders hebben vaak niet door wat kinderen wel en niet zien op het internet. Toen cyberpesten net begon was een vaak genoemde oplossing dat de computer in de huiskamer gezet werd. Op deze manier konden de ouders meekijken op het scherm. Maar tegenwoordig hebben veel kinderen ook al op jonge leeftijd een eigen smartphone, hierdoor neemt de onzichtbaarheid van cyberpesten alleen maar toe.

Wat kan er gedaan worden om cyberpesten zoveel mogelijk terug te dringen?

Om te beginnen enkele tips als je te maken hebt met cyberpesten:

- Reageer niet op de vervelende berichten die je ontvangt;
- Geef nooit je adres, achternaam en/of telefoonnummer;
- Gebruik altijd een nickname (schuilnaam);
- Bewaar de berichten, zodat deze als bewijs kunnen worden aangeboden;
- Reageer niet op een nummer dat niet wordt herkent;
- Chat alleen als men de ander kan blokkeren;
- Houdt inlognamen en wachtwoorden geheim;
- In het uiterste geval: Verander het nummer en geef het nieuwe nummer alleen aan betrouwbare mensen;
- Meld het aan Pesten.nl via het meldformulier op de site;
- Vertel het aan je ouders en maak het bespreekbaar op school.

Wat kan de school doen?

Cyberpesten vindt grotendeels buiten schooltijd plaats, toch heeft het invloed op de sfeer in de klas. Vechtpartijen bijvoorbeeld hebben vaak een online oorzaak, maar komen tot uitbarsting op het schoolplein. Schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in en om school. Het schoolreglement van elke school zou daarom moeten bestaan uit een schoolveiligheidsplan en een pestprotocol, dat actief wordt nageleefd.

Scholen doen er daarnaast goed aan een beleid te ontwikkelen rond sociale media. Wat mogen leerlingen wel en niet (onder schooltijd)? En ook: hoe gedraag je je op Twitter, Instagram of Facebook?

Wat kunnen de ouders doen?

Voor de ouders zijn er ook enkele “do’s” en “don’ts”: 

Do: luister naar je kind. Realiseer je dat je kind voordat hij jou inseint over zijn online problemen, er uit schaamte vaak al tijden mee rondloopt.
Don’t: internet afnemen.Waar slachtoffers van cyberpesten vooral bang voor zijn, is dat hun ouders de internetverbinding afnemen.
Do: verlaag de drempel om erover te praten. Maak je kind zo vroeg mogelijk duidelijk dat hij/zij altijd met zijn/haar online problemen naar jou toe kan komen, dat het niet zijn/haar schuld is als hij/zij wordt gepest en dat je hem/haar daarom dan ook nooit zult veroordelen.
Don’t: actie ondernemen voor je kind. Een tweede angst die kinderen hebben, is dat hun ouders allerlei onwenselijke acties gaan ondernemen.
Don’t: denken dat jij je kind niet kunt helpen. Een groot misverstand onder ouders is dat zij hun kinderen alleen goed kunnen helpen als ze zelf volledig op de hoogte zijn van hun digitale wereld. Maar dat is voor kinderen helemaal niet zo belangrijk.
Do: samen achter internet. Toon oprechte interesse en vraag je kind af en toe naar zijn ervaringen op het net.

Mocht het cyberpesten echt een probleem zijn geworden dan kan je als ouders altijd aangifte gaan doen bij de politie. De politie kan dan een onderzoek starten. Belangrijk is om naar je kind te luisteren en te helpen.


Cyberpesten
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht