Digitalisering van het onderwijs

Digitalisering van het onderwijs

Door: Maltha studiecoaching op 15 apr 2016

De ouderwetse schoolborden met krijt zijn vandaag de dag bijna niet meer te vinden in het onderwijs. Tegenwoordig wordt er door docenten veelal lesgegeven met behulp van digiborden. Deze zijn niet meer weg te denken.

Niet alleen het lesgeven wordt veelal op een digitale manier uitgevoerd. Zo wordt er op veel scholen door leerlingen veel  gewerkt op een tablet of laptop. Op sommige scholen werken leerlingen hier volledig mee en  wordt er bijna geen gebruik meer gemaakt van boeken. Ook studenten in het hoger beroepsonderwijs of universiteit kunnen tegenwoordig colleges thuis volgen.

Ontwikkeling van kinderen

De meningen over deze digitalisering van het onderwijs zijn verdeeld. Wat betekent dit voor de ontwikkeling voor kinderen op didactisch gebied? Het gros vindt dat het vele voordelen met zich mee brengt. Leerkrachten kunnen namelijk op een efficiënte manier lesgegeven en gebruik maken van allerlei interactief lesmateriaal. Leerlingen kunnen op hun eigen tempo en niveau zelfstandig aan het werk. Er wordt gesteld dat er op deze wijze wordt gewerkt aan het gevoel van autonomie van een kind. Ook voor ouders brengt het de nodige voordelen met zich mee. Zo zijn bijvoorbeeld alle vorderingen van leerlingen inzichtelijk voor ouders. Dat kan natuurlijk prettig zijn om snel te kunnen ingrijpen als er problemen zijn bij uw kind. Echter om het voordeel van het gevoel van autonomie te behouden, is het belangrijk om uw kind in eerste instantie zelf met een behaald cijfer te laten komen.

De rol van u als ouder

Als op de school van uw kind vooral gewerkt wordt met een tablet of laptop is het van belang om op een aantal punten te letten. Allereerst is het voor het leerproces belangrijk dat er ook dingen worden opgeschreven. Zo kan alle informatie goed worden geordend, bijvoorbeeld in het onderscheiden van hoofd- en bijzaken uit een  leertekst. Dit is namelijk bevorderlijk voor het laten beklijven van de informatie die geleerd moet worden. Tot slot is het natuurlijk van belang dat uw kind niet te veel afleiding ondervindt tijdens het leren.

Een tip hierbij is om te zorgen voor een prikkelarme omgeving waar uw kind in alle rust aan het schoolwerk kan werken. 

 

 


digitaliseringonderwijs
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht