Onderzoek naar intelligentie, wat is het nut?

Onderzoek naar intelligentie, wat is het nut?

Door: Maltha studiecoaching op 31 mrt 2016

Intelligentie, een vaak gebruikte term, maar wat is het eigenlijk? Daar zijn de theorieën en meningen over verdeeld. Een eenduidig antwoord is er dus niet, maar wel heeft het te maken met wat iemand weet en kan. En als je dat weet, wat kun je daar dan mee?

Een beeld van iemands capaciteiten

Veel ouders vragen zich af wat hun kind eigenlijk aankan. De meeste ouders kennen hun kinderen goed en weten wat de sterke en minder sterke kanten van hun kinderen zijn. Maar wat als bijvoorbeeld de schoolresultaten tegenvallen of als je thuis bijzonderheden opmerkt. Het kan bijvoorbeeld lijken alsof een kind je begrijpt, maar in de uitvoering van een taak is dit niet terug te zien. Om inzicht te krijgen in de cognitieve capaciteiten, oftewel intelligentie, van een kind, of om na te gaan of een kind op zijn niveau zit, kan er een intelligentie onderzoek uitgevoerd worden.

Wat meet een intelligentie onderzoek

Er zijn verschillende soorten intelligentie onderzoeken in omloop. De meest gebruikte intelligentie- of aanlegtesten voor leerlingen van de basis- en middelbare school zijn de WISC-V-NL, NIO, DAT. Het meet door verschillende subtesten de capaciteiten en geeft een beeld van de sterke en minder sterke kanten van een kind. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een verbaal deel (in woorden duidelijk maken wat je weet) en een performaal deel (het uitvoeren/ doen van taken). De resultaten worden vergeleken met leeftijdsgenoten. Ook wordt duidelijk of er binnen de intelligentie grote verschillen voorkomen.

Wat te doen met de uitslag

Intelligentie uitgedrukt in een getal alleen is te weinig, aangezien iemand zijn capaciteiten pas volledig kan benutten als ook bijvoorbeeld motivatie en omgevingsfactoren in orde zijn. Het geeft inzicht in wat iemand kan en waar iemand goed en minder goed in is, waardoor je een kind beter kunt begrijpen en aanknopingspunten hebt op welke manier het kind het beste te begeleiden is en wat het nodig heeft om het beste uit zichzelf te halen. Ook geeft het inzicht in het niveau wat het kind aankan. Het kan ingezet worden als hulpmiddel bij de vraag welk schoolsysteem bij uw kind past of bij de keuze voor het niveau op de middelbare school.

Orthopedagogische Praktijk Maltha

Intelligentie is bijna niet los te zien van onder andere motivatie, creativiteit, werkhouding, schoolresultaten en omgevingsfactoren. Het is dan ook verstandig om deze factoren mee te nemen tijdens het onderzoek of in ieder geval in ogenschouw te nemen. Bij de Orthopedagogische Praktijk Maltha kunnen wij helpen bij een intelligentie onderzoek. Mocht u meer willen weten over onze Orthopedagogische Praktijk, klik hier.


intelligentieonderzoek
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht