Aantekeningen maken, hoe doe je dat?

Aantekeningen maken, hoe doe je dat?

Door: Maltha studiecoaching op 15 mei 2015

Het maken van aantekeningen is best lastig. Luisteren, denken en schrijven tegelijkertijd is alles behalve makkelijk.

Toch is het een vaardigheid die je vaak nodig hebt. Tijdens de les is het belangrijk om aantekeningen te maken; het helpt je bij de voorbereidingen op een toets. In dit artikel worden een aantal tips gegeven die het maken van aantekeningen een stuk makkelijker zullen maken.

Breng structuur aan

Voordat je begint met je aantekeningen is het handig als je de eerste structuur al hebt aangebracht. Zet de basisgegevens, zoals datum, naam spreker, vak, onderwerp boven aan je blaadje. Zo kun je later makkelijk terugvinden waar je aantekeningen bij horen. Vaak wordt er aan het begin van een les of presentatie besproken wat er gezegd gaat worden. Schrijf deze deelonderwerpen alvast op, dan kun je het later makkelijk uitwerken.

Kies rustmomenten en weet wat belangrijk is

Voorbeelden hoeven meestal niet genoteerd te worden, geef je hand wat rust als er voorbeelden gegeven worden. Denk je een voorbeeld wel nodig te hebben om een onderwerp te begrijpen zet er dan Vb. of Bijv. voor. Dan weet je later ook nog wat het was.
Als de docent iets herhaalt of iets heel intensief uitlegt dan is dat vaak een teken dat het een belangrijk onderdeel is. De kans is groot dat er een toetsvraag over komt. Goed opletten in de les en de juiste aantekeningen daarbij maken, kunnen je veel helpen bij het voorbereiden op een toets.

Werk schematisch en overzichtelijk

Het is niet te doen om letterlijk alles op de schrijven wat er wordt gezegd. Je zult dus een hoop weg moeten laten en zo effectief mogelijk te werk moeten gaan. Let hierbij op de volgende punten:

- Gebruik pijlen en signaalwoorden om verbanden aan te geven.
- Gebruik een dubbele punt voor een definitie.
- Maak van opsommingen overzichtelijke rijtjes.
- Sla regels over om onderdelen van elkaar te onderscheiden en het overzichtelijk te houden.
- Onderstreep belangrijke woorden en gedeeltes.
- Gebruik hele werkwoorden en zelfstandige naamwoorden, afkortingen en vermijd hele zinnen maar zorg dat je het later nog wel begrijpt.
- Zet een uitroepteken bij belangrijke gedeeltes.
- Zet vraagtekens bij delen die je nog goed begrijpt.
- Gebruik je eigen woorden, niet die van de spreker. Je eigen woorden zul je makkelijker onthouden.

Oefening baart kunst!

Het maken van aantekeningen kun je goed oefenen. Laat iemand een tekst voorlezen en probeer tegelijkertijd aantekeningen te maken. Je zult zien dat hoe vaker je het doet, des te beter het zal gaan! 


aantekeningenmaken
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht