Hoe bereid ik mijn kind het beste voor op de Cito-toets?

voorbereiden op de cito-toets Maltha Studiecoaching

Door: Maltha studiecoaching op 28 nov 2014

Groep 8 is voor veel kinderen en hun ouders een spannend en zwaar jaar. Eén van de spannendste gebeurtenissen voor kinderen is het maken van de Citotoets. Zowel kinderen als ouders willen dat deze toets goed gemaakt wordt. Maar hoe bereid je als ouder, je kind hier nu goed op voor?

Wat kunt u hier thuis aan doen

Op school kan, zeker naarmate de Citotoets dichterbij komt, sprake zijn van een gespannen sfeer in de klas. De kinderen worden competitief. Zij willen het allemaal zo goed mogelijk doen en een hoge Citoscore halen. Als ouder kunt u proberen deze stress zo veel mogelijk weg te nemen bij uw kind. Praten met uw kind over de aankomende toets is een manier om de stress te doen verminderen.

Door in gesprekken met uw kind zelf niet teveel waarde te hechten aan de Citotoets kunt u wellicht de druk verminderen. Laat als ouder blijken dat de uitkomst voor u niet uitmaakt. Tevens kunt u met uw kind over de verwachtingen van uw kind praten. Hoe denkt hij/zij dat het er tijdens de Cito aan toegaat etc. Er bestaat ook de mogelijkheid om de Citotoets van te voren al te oefenen.

Citotoets oefenen

Op school is tegenwoordig steeds minder tijd om extra te oefenen voor de Citotoets. Dit terwijl het oefenen voor een Citotoets wel degelijk effectief is. Veel kinderen klappen dicht op het moment van de toets. Zeker wanneer zij niet goed weten wat ze te wachten staat, is de kans op dichtklappen groot. Door het oefenen van een toets raakt een kind vertrouwd met de manier van vraagstelling en de inhoud van de soort toets. De manier van vraagstelling op de Citotoets is vaak anders dan de kinderen gewend zijn volgens de verschillende methodes die scholen gebruiken. Door het oefenen van Citotoets gerelateerde vragen raakt een kind vertrouwd met deze methode.

De voorbereiding van een Citotoets moet niet in het teken staan van vragen uit het hoofd leren, maar juist in het teken van stress wegnemen bij het kind.

Beste moment voor extra oefening

De periode na de zomervakantie/rond de herfstvakantie is een goed moment om te beginnen met het oefenen van de Citotoets. In deze periode heeft een leerling uit groep acht het nog relatief rustig en bent u als ouder de decemberdrukte voor. Daarnaast kunnen eventuele zaken die opvallen, hierbij kunt u denken aan vakken die iets moeizamer verlopen, nog worden doorgegeven aan de leerkracht. De leerkracht kan uw kind hierin nog extra begeleiden in de vorm van extra huiswerk en/of extra uitleg.

Het oefenen voor de Citotoets op het allerlaatste moment is af te raden. Hierdoor ontstaat vaak extra druk bij het kind. Oefen tevens niet teveel vragen op één dag, maar verspreid het oefenen juist over meerdere dagen. Zo wordt het oefenen voor het kind minder een moetje, maar houdt deze nog plezier in het oefenen.

Kinderen die hebben geoefend voor de Citotoets voelen zich vaak zekerder van hun eigen kunnen. Tevens weten zij wat zij kunnen verwachten tijdens de toets. Dit alles zorgt ervoor dat de stress voor de Citotoets minder wordt bij deze kinderen.

Cito training bij Maltha studiecoaching

Maltha studiecoaching heeft voor leerlingen van groep 7 en 8 specifieke coaching ter voorbereiding van de Cito eindtoetsen. Deze lessen zijn individueel, persoonlijk en richten zich op zowel de inhoud van de Citotoets als het omgaan met zo'n spannende gebeurtenis.

Wat houdt de Cito training bij ons in?

Het doel van de Citotraining is om de leerling voor te bereiden op het maken van de Citotoets zodat de leerling het best mogelijke uit zichzelf kan halen. Coachen is een natuurlijke manier om te ondersteunen en te begeleiden in een leerproces. Tijdens de Citocoaching wordt de leerling, waar nodig, inhoudelijk ondersteund op het gebied van taal, rekenen en/of studievaardigheden. De leerling wordt geleerd om te gaan met zo’n spannende gebeurtenis en eventuele zenuwen de baas te blijven. Ook wordt onder andere aandacht besteed aan het maken van de toets zelf: hoe ga je om met meerkeuzevragen of tijdsdruk en op welke manier kun je het beste de gemaakte vragen controleren?

Meer weten over onze Cito training? Neem dan snel contact met ons op, wij helpen u en uw kind graag.


voorbereidencito-toetsoefenen
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht