Onderwijs app's

Onderwijs app's

Door: Maltha studiecoaching op 5 aug 2014

Technologie speelt steeds meer een rol in het onderwijs voor kinderen. Scholen maken bijvoorbeeld steeds meer gebruik van een digi-bord, tablets en computers.

Leerkrachten kunnen ter ondersteuning van hun lessen gebruik maken van educatieve applicaties. Er zijn voor alle vakken op het basisonderwijs applicaties ontwikkeld. Ook kunnen ouders thuis app’s downloaden om het leerproces van hun kind te ondersteunen. Waarom zou u als leerkracht of als ouder gebruik maken van educatieve app’s?

Voordelen van het gebruiken van onderwijs app’s

Kinderen leren op steeds jongere leeftijd om te gaan met technologie. Uit onderzoek van Iene miene media (2013) blijkt dat ouders merken dat hun kind leert van digitale media en dat hun kind het leuk vindt om hiermee aan de slag te gaan. Ook geven ouders aan dat de app’s leerzaam zijn.

Kinderen vinden het over het algemeen leuk om aan de slag te gaan met educatieve app’s. De app’s bestaan vaak uit animaties met geluidjes en beloningen, wat het leuk maakt voor een kind om het spel te spelen. Kinderen kunnen zo op speelse wijze leren hoe ze moeten schrijven, boekjes lezen en oefenen met rekenen. Een ander voordeel is dat leerkrachten en ouders op eenvoudige wijze bij kunnen houden hoe het een kind scoort op bijvoorbeeld het gebied van rekenen. Een kind speelt een spel waarbij gerekend moet worden en krijgt aan het einde een score. De leerkracht kan vervolgens zijn uitleg aanpassen op de uitslag van de app. Verder is herhaling belangrijk om vaardigheden en stof eigen te maken. Het is daarom handig voor ouders en leerkrachten om gebruik te maken van app’s.

Nadelen van het gebruik van app’s

Er kleven ook een aantal nadelen aan het gebruik van applicaties. Een nadeel wat ouders benoemen in het onderzoek van Iene miene media (2013) is dat ouders merken dat kinderen het lastig vinden om te stoppen met het spelen met app’s. Veel app’s zijn individueel, waardoor kinderen niet met samenwerken bezig zijn. Het leren samenwerken is een belangrijke vaardigheid om te leren.

Welke soorten onderwijs app’s zijn er?

Er zijn duizenden soorten app’s voor leerlingen in het onderwijs. Hieronder zijn een aantal app’s voor basisschoolleerlingen:

• Tafels oefenen met Robin en Dob; Oefen de tafels met het bekende duo Robin en Dob.
• Teken met ons mee; Leerlingen kunnen met verschillende kwasten, texturen en kleuren hun eigen prachtige kunstwerken maken.
• TopoMaster Nederland;  Aan de hand van meer dan 150 leuke weetjes en de mooiste foto’s quizzen kinderen zich slim.

Daarnaast zijn er ook leuke app’s voor leerlingen in het middelbaar onderwijs:

• Examengids; Deze app is erg handig. Alle examenopgaven en antwoorden van de vorige jaren worden naar je telefoon gedownload.
• Wrts; Is een overhoorprogramma voor je Latijnse vak. Je voert zelf woordjes in en je laat je overhoren. Deze woordjes komen in een willekeurige volgorde en ze worden net zolang herhaald totdat je alles correct hebt.

Kortom, het gebruik van app’s in het onderwijs wordt steeds populairder. Wat is uw mening over het gebruik van app’s om kinderen te ondersteunen in hun leerproces? 

Misschien zijn deze artikelen ook leuk om te lezen:


onderwijsapps
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht