Hoe begin je het schooljaar goed?

Schooljaar goed beginnen

Door: Maltha studiecoaching op 31 jul 2014

Het schooljaar zit erop! Je bent nu lekker aan het genieten van de vakantie. Maar voor je het weet, staat er alweer een nieuw schooljaar voor de deur. Zeker in de middelbare schoolleeftijd vind je zaken als planning en studievaardigheden lastig.

Misschien was je niet 100% tevreden  hoe je afgelopen schooljaar verlopen is. Denk dan nu alvast eens na, hoe je een goede start kunt maken in het nieuwe jaar! Voorkomen is namelijk beter dan genezen!

Je huiswerk serieuzer nemen

Elke dag een berg huiswerk, waarom doen die docenten je dat eigenlijk aan? Het doel van huiswerk is de leerstofstof beter te kunnen beheersen. Herhaling is namelijk super belangrijk om kennis en vaardigheden goed in je geheugen te krijgen! Je hersenen werken het beste als ze ergens meerdere keren mee bezig zijn. Je zult de stof dus meerdere keren moeten lezen, leren en oefenen, om het geleerde toe te kunnen passen. Bijvoorbeeld op een toets of in het echte leven. Je zult dus wel snappen dat de paar uur per vak die je op school krijgt niet genoeg zijn om al die kennis vast te houden. Daar is veel meer tijd voor nodig! Daarom moet je huiswerk doen.

Als je op een slimme en effectieve manier je huiswerk aanpakt, is het makkelijker goede cijfers te halen en houd je toch tijd over om leuke dingen te doen. Je voorkomt dan ook ruzie met docenten en je ouders. Ook voorkom je een achterstand en dus stress en tijdsnood vlak voor de toets.
Als je bij verschillende vakken achterloopt, wordt het steeds moeilijker om dit weer in te halen. Je haalt slechte cijfers en misschien moet je wel een jaar overdoen.                                                        

Ook voor je verdere toekomst heeft dit gevolgen. Je schoolloopbaan bepaalt natuurlijk ook wat voor soort studie en werk je in de toekomst kunt gaan doen. Dit alles wil nog niet zeggen dat huiswerk opeens leuk is. Maar houd altijd je lange termijn doel voor ogen en houd je huiswerk vanaf het begin van het jaar goed bij, dat geeft een hoop rust en betere cijfers!

Beter plannen

Op de middelbare school kom je in de puberteit. Je vraagt je misschien af, wat dit nu weer met school te maken heeft? De puberteit wordt veroorzaakt door hormonen, die in heel je lichaam voor veranderingen zorgen. Al die veranderingen hebben ook gevolgen voor je emoties, je sociale gedrag en je denkvaardigheden. Je hebt hierdoor in de puberteit bijvoorbeeld vaak moeite met plannen. Tijdens de puberteit groeien je hersenen nog en het deel dat bedoeld is voor plannen is nog niet helemaal af. Ook ben je dan nog niet in staat om vooruit te kijken, daardoor overzie je vaak de gevolgen op lange termijn niet. Je hebt hierdoor bijvoorbeeld eerder de neiging om lekker achter de spelcomputer te kruipen, dan alvast te  gaan leren voor een toets. Toch mag je dit niet als excuus gebruiken. Probeer er juist je voordeel mee te doen, dat je dit nu weet, zodat je er beter rekening mee kunt houden! Probeer zo goed mogelijk te leren plannen, om deze nadeeltjes van de puberteit te overwinnen.

Zo is het heel belangrijk om je agenda goed en duidelijk in te vullen. Door je agenda goed bij te houden  voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan. Het vormt de basis van je planning.

Daarnaast is het belangrijk dat je elke dag, voor je aan je huiswerk begint, een dagplanning maakt. Een dagplanning is een takenlijst, van alles wat je die dag moet doen. Dus leren voor een toets van de volgende dag, het gewone huiswerk van de volgende dag wegwerken, maar ook een stukje vooruit leren voor toetsen!  Bij het maken van een dagplanning moet je ook nadenken over de volgorde waarin je alle taken van die dag gaat doen. Kies je een slimme volgorde, dan kan je dat in totaal veel tijd schelen!

Toetsen gaan vaak over best veel leerstof, dus daar moet je op tijd aan beginnen! Zet de stof van de toets van tevoren in een toetsvoorbereidingsschema, zodat je per dag precies ziet wat je moet doen. Zo heb je geen tijdsnood of stress voor de toets en kun je alle leerstof genoeg herhalen en oefenen! Verdeel de toetsstof over 4 dagen (elke dag een kwart) en reserveer de laatste dag voor de toets om alles nog een keer goed te herhalen en de puntjes op de i te zetten!

Slimmer leren

Het is niet alleen belangrijk dat je goed plant, maar ook dat je je schoolwerk op een slimme manier aanpakt. Op die manier leer je in zo’n kort mogelijke tijd (en heb je dus meer tijd voor leuke dingen over), maar wel met een goed resultaat! Zoals we net al hebben gezien, zorgt een goede planning ervoor, dat je genoeg tijd voor herhaling kunt reserveren. Veel leerlingen leren leerstof op het laatste moment. Dan lijkt het wel of je het kent, maar is het niet verder gekomen dan je korte termijn geheugen. Waardoor je het niet meer kunt herinneren op de toets of in het dagelijks leven.

Naast herhaling is ook actief leren heel belangrijk! Veel leerlingen lezen de stof alleen maar een keer door, maar je leert beter als je ook echt iets ‘doet’ met de stof. Bijvoorbeeld opschrijven, samenvatten, een mindmap maken of toepassen in oefeningen. Hierdoor dwing je jezelf namelijk om je aandacht bij de leerstof te houden en ben je heel bewust met de stof bezig. Bovendien maak je dan gebruik van meerdere zintuigen en zul je de stof makkelijker en sneller leren, dan wanneer je de stof alleen maar een paar keer doorleest (dat heet passief leren).

Je studiegewoontes verbeteren

Studiegewoonten zijn eigenlijk de randvoorwaarden die je nodig hebt om zo effectief mogelijk te studeren. Ga jij bijvoorbeeld na school zo snel mogelijk aan het werk of stel je het huiswerk steeds uit tot je ’s avonds al moe bent en je concentratie weg is? Leer jij je toetsen in een rustige ruimte of naast de tv, waar de rest van je gezin naar zit te kijken? Kijk dus eens heel kritisch naar de plek waar en manier waarop jij aan je schoolwerk werkt en probeer zaken te verbeteren!

Je studievaardigheden verbeteren

Studievaardigheden hebben te maken met de aanpak van je schoolwerk; wat doe jij om je huiswerk te leren? Goede studievaardigheden zorgen ervoor, dat de belangrijke informatie goed in je geheugen opgeslagen wordt.  Een belangrijke studievaardigheid is bijvoorbeeld het kunnen schrijven van een goede samenvatting. Als je deze studievaardigheid goed beheerst, dan snap je de leerstof van een toets beter, kun je de hoofdzaak er goed uithalen en al het geleerde beter opslaan in je geheugen. Ook het maken van een mindmap, het actief leren van woordjes en het maken van een grammaticaschema zijn studievaardigheden. Hoe beter jij wordt in de studievaardigheden, hoe beter en sneller kun je studeren. En dat is natuurlijk erg handig! Hierbij geldt ‘Oefening baart kunst’. Je kan deze studievaardigheden nu ook online leren bij onze webshop! Kijk hier eens voor al onze producten.

Kom maar op met dat nieuwe schooljaar!

Als je straks lekker uitgerust bent en het nieuwe schooljaar staat weer voor de deur, zorg dan dat je voorbereid bent! Denk deze vakantie alvast eens kritisch na wat je zou willen verbeteren en stel een actieplan op. Denk hierbij na hoe je jouw planning, aanpak, studiegewoontes en studievaardigheden zou kunnen verbeteren. Durf hulp te vragen aan de mensen om je heen, bijvoorbeeld je ouders of je docenten. Zij kunnen je helpen je goede voornemens ten uitvoer te brengen en vol te houden! En mocht je toch vastlopen, dan kun je altijd nog bij de professionals terecht. Studiecoaches zijn experts op het gebied van planning en studievaardigheden en kunnen je helpen de stappen te maken, die jij nodig hebt! Bijvoorbeeld door huiswerkcoaching, studiecoaching, planles, bijles of een studievaardigheidstraining. Hartstikke handig, want je zult je hele leven nog moeten leren. Heel veel succes in het nieuwe schooljaar!

Misschien zijn deze artikelen ook leuk om te lezen:


studievaardighedenbijleshuiswerkplannen
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht